CCR face ordine: Legea pro-plagiatori, declarată neconstituţională

Infama lege care-i apără pe plagiatori, atacată la CCR de Guvernul Cioloş şi de liberali, este neconstituţională.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Controversatul proiect de lege care-i apără pe plagiatori şi scoate din joc Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, adoptat în urmă cu puţin timp de Parlament, a picat miercuri la Curtea Constituţională.

Judecătorii CCR au admis astfel atât sesizarea liberalilor (care au votat iniţial legea), cât şi pe cea înaintată în acest sens de Guvernul Cioloş.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat că va rămâne în vigoare ordonanţa de urgenţă în forma în care a fost adoptată iniţial de Guvern. Respectiva ordonanţă - operă a fostului ministru al Educaţiei Adrian Curaj - fusese efectiv măcelărită în Parlament, însă, după cum putem vedea acum, această manevră este neconstituţională.

"Curtea Constituţională a adoptat şi sesizarea grupului liberal şi sesizarea Guvenului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei 4 pentru modificarea Legii învăţământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început iniţiativa legislativă şi diferit şi de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere", a declarat Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Potrivit şefului CCR, atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului. Curtea a mai dat decizii în acest sens în trecut.

"Separat, am considerat că şi obiecţia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constituţie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă nu au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri şi modificări care au fost făcute de cele două Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstituţională", a adăugat Valer Dorneanu.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare, preşedintele CCR a replicat că "iniţiatorii pot să înceapă procedura de la zero".

Reamintim că Parlamentul a respins recent cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat. Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", remarca la un moment dat jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate, care a avertizat că avem de-a face cu "o nouă mineriadă împotriva educaţiei şi viitorului acestei ţări".

Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat, fapt ce l-a determinat pe şeful acestei instituţii, academicianul Viorel Barbu, să-şi dea demisia la scurt timp după votul din Parlament.

În cadrul dezbaterilor din plen, secretarul de stat trimis de Guvern a atras atenţia că legea riscă să submineze calitatea învăţământului superior din ţara noastră.

Pentru mai multe detalii despre acest controversat proiect de lege intraţi aici.