Legea pro-plagiatori, atacată la CCR de Guvernul Cioloş

Nu doar liberalii au decis să atace la CCR proiectul de lege care-i apără pe plagiatori, ci şi Guvernul condus de premierul Dacian Cioloş care, nu demult, îşi exprima regretul că o astfel de iniţiativă a putut să treacă de Parlament.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Guvernul Cioloş a atacat la Curtea Constituţională controversatul proiect de lege care-i apără pe plagiatori şi scoate din joc Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, adoptat în urmă cu puţin timp de Parlament, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale, care au explicat că sesizarea vizează "elemente de fond".

"Legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor, care este un drept de proprietate", susţin aceleaşi surse.

Tot astăzi, şi liberalii au sesizat CCR cu privire la aceeaşi lege pe considerente ce ţin de nerespectarea bicameralismului: "s-au introdus la Senat peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea, fără să mai treacă prin Camera Deputaţilor; supunerea la vot a unei forme înşelătoare nerespectând decizia CCR, adică s-a supus la vot legea, şi nu forma reexaminată".

Reamintim că, în calitate de for decizional, Senatul a respins, luni, cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat.

Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", după cum remarca, la un moment dat, jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate, care a avertizat că avem de-a face cu "o nouă mineriadă împotriva educaţiei şi viitorului acestei ţări".

Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat, fapt ce l-a determinat pe şeful acestei instituţii, academicianul Viorel Barbu, să-şi dea demisia la scurt timp după votul din Parlament.

În cadrul dezbaterilor din plen, secretarul de stat trimis de Guvern a atras atenţia că legea riscă să submineze calitatea învăţământului superior din ţara noastră.

Pentru mai multe detalii despre acest controversat proiect de lege intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne