Liberalii îşi pun cenuşă în cap. După ce au votat legea pro-plagiatori, acum o atacă la CCR

După ce au votat cot la cot cu rivalii de la PSD, proiectul de lege care-i apără pe plagiatori, liberalii au hotărât să-şi recunoască greşeala şi să atace controversata iniţiativă la Curtea Constituţională.
Eugen Nicolăescu
Eugen Nicolăescu (Epoch Times România)

Controversatul proiect de lege care-i apără pe plagiatori şi scoate din joc Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, adoptat în urmă cu puţin timp de Parlament, a ajuns pe masa Curţii Constituţionale, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

"Votul celor 12 senatori PNL a fost o eroare. Au fost avertizaţi şi atenţionaţi de conducerea partidului în sensul respectării deciziilor politice ale Biroului Politic Naţional al PNL. Decizia BPN a fost de a susţine punctul de vedere exprimat de preşedinte în cererea de reexaminare, respectiv de a vota împotriva raportului comisiei.

PNL a sesizat Curtea Constituţională asupra legii care modifică OUG 4/2016, pe considerente ce ţin de nerespectarea bicameralismului: s-au introdus la Senat peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea, fără să mai treacă prin Camera Deputaţilor; supunerea la vot a unei forme înşelătoare nerespectând decizia CCR, adică s-a supus la vot legea, şi nu forma reexaminată", a declarat Eugen Nicolaescu.

Potrivit şefului deputaţilor PNL, colegii săi vor iniţia, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care să corecteze forma ieşită din Senat, în sensul înglobării tuturor observaţiilor preşedintelui din cererea de reexaminare.

Reamintim că, în calitate de for decizional, Senatul a respins, luni, cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat.

Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", după cum remarca, la un moment dat, jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate, care a avertizat că avem de-a face cu "o nouă mineriadă împotriva educaţiei şi viitorului acestei ţări".

Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat, fapt ce l-a determinat pe şeful acestei instituţii, academicianul Viorel Barbu, să-şi dea demisia la scurt timp după votul din Parlament.

În cadrul dezbaterilor din plen, secretarul de stat trimis de Guvern a atras atenţia că legea riscă să submineze calitatea învăţământului superior din ţara noastră.

Pentru mai multe detalii despre acest controversat proiect de lege intraţi aici.