Legea pro-plagiatori face prima victimă. Şeful CNATDCU a demisionat: Nu are rost să conduc o instituţie decorativă

La scurt timp după ce Parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege care-i apără pe plagiatori, şeful CNATDCU - instituţie care a fost practic scoasă din joc în evaluarea suspiciunilor de fraudă intelectuală - a decis să-şi înainteze demisia din funcţie.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, şi-a înaintat demisia din funcţie, marţi, a doua zi după ce Parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege care masacrează Legea Educaţiei în privinţa doctoratelor.

"Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro, subliniind că a luat această decizie extremă ca urmare a votului dat de parlamentari în privinţa plagiatului.

Reamintim că, în calitate de for decizional, Senatul a respins luni cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat.

Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", după cum remarca, la un moment dat, jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate, care a avertizat că avem de-a face cu "o nouă mineriadă împotriva educaţiei şi viitorului acestei ţări".

Prin această lege, CNATDCU a fost scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat. În cadrul dezbaterilor din plen, secretarul de stat trimis de Guvern a atras atenţia că legea riscă să submineze calitatea învăţământului superior din ţara noastră.

Pentru mai multe detalii despre acest controversat proiect de lege intraţi aici.