Ce se întâmplă în jurul roverului Perseverance aflat pe Marte? Acum puteţi vedea şi auzi

NASA a lansat prima panoramă 360 şi primele două înregistrări audio capturate de rover pe planeta roşie. Perseverance a aterizat în craterul Jezero pe Marte pe 18 februarie 2021, iar imaginile au fost obţinute pe 20 februarie 2021.
Roverul Perseverance
Roverul Perseverance (captură video NASA)
Mioara Stoica
01.03.2021

În ciuda faptului că se află pe planeta Marte doar de o săptămână, roverul Perseverance a trimis deja mesaje importante din noua sa casă, craterul Jezero. Printre acestea, pe lângă prima fotografie şi videoclipul cu aterizarea joi, 25 februarie, roverul a trimis prima vedere panoramică 360 - din locul în care îşi reîncarcă bateriile şi îşi face revizia înainte să înceapă să dezvăluie misterele planetei roşii - şi două înregistrări audio ale sunetului ambiental al acesteia.

NASA relatează că imaginea panoramică a fost făcută pe 20 februarie, capturată de cele două camere de navigaţie situate pe catargul său şi că acestea vor servi drept „ochi” pentru a se aventura pe Marte în următoarele luni.

În fundal, se poate vedea ceea ce este supranumit „Canyon de Chelly”. NASA a folosit acelaşi nume (provizoriu) al monumentului naţional al Statelor Unite din Arizona datorită similitudinii caracteristicilor dintre cele două locuri: o suprafaţă care a fost probabil fracturată prin acţiunea apei (sau a lavei) în urmă cu milioane de ani. "Este un loc foarte interesant pentru a ne apropia, deoarece am putut observa prin orbitări că are cu siguranţă o compoziţie diferită de restul craterului", explică agenţia spaţială americană.

Sunetele planetei Marte

Deşi microfonul conectat la rover nu a putut fi utilizat în timpul coborârii, dispozitivul conceput pentru a captura sunetele de pe suprafaţa marţiană funcţionează deja. Şi primele rezultate nu au întârziat să apară, deoarece pe 20 februarie a reuşit să captureze briza de pe planeta roşie timp de câteva secunde, în afară de sunetele emise de rover în timpul revizuirii sale.

Sunetele pot fi auzite în videoclipul de pe pagina NASA: Sounds of Mars.

În zilele următoare, inginerii vor examina în mod detaliat datele de sistem ale roverului, îi vor actualiza software-ul şi vor începe să testeze diferitele sale instrumente.

În următoarele săptămâni, Perseverance îşi va pune la încercare braţul robotizat şi va face prima călătorie scurtă - cinci metri înainte şi tot atâţia înapoi. Va fi nevoie de cel puţin o lună sau două până când Perseverance va găsi un loc plat care să-i permită elicopterului Ingenuity, ataşat de „burta” roverului, să efectueze primele zboruri. În acest moment, Ingenuity îşi încarcă deja bateriile pentru ceea ce va fi prima incursiune a unui vehicul uman în cerul unei alte planete.

Adam Steltzner, inginerul şef al Perseverance, a subliniat: „Acesta este un moment foarte interesant şi un pas imens în explorarea spaţiului."

Mai multe informaţii: NASA's Perseverance Rover Gives High-Definition Panoramic View of Landing Site

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor