Cearta pentru şefia TVR, la un pas de a produce ruperea USL

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Orgoliul lui Crin Antonescu şi ambiţiile lui Victor Ponta au fost pe punctul de a rupe USL, liderul liberal părând să tolereze din ce în ce mai greu poziţia de forţă a Premierului şi a partidului său. Boicotarea de către parlamentarii PSD a candidaturii lui Rareş Bogdan la funcţia de director interimar al TVR a umplut paharul supărării lui Crin pe Premier.

Marţi, când în plenul Parlamentului a fost supusă la vot candidatura lui Bogdan, o mare parte din parlamentarii PDS au ieşit din sală, cvorumul necesar pentru validarea candidaturii nefiind întrunit. "Crin Antonescu era negru, era supărat, a considerat că Victor Ponta nu a respectat înţelegerea" a descris Rareş Bogdan starea de spirit a lui Antonescu după neîntrunirea cvorumului în Parlament.

Astăzi, după sfidarea PSD, PNL a cerut ultimativ convocarea Parlamentului pentru vineri şi votarea Preşedintelui Director General al TVR.

Conform hotnews, miniştrii liberali s-ar fi prezentat marţi în şedinţa de Guvern cu demisiile pe masă, pregătiţi să iasă de la Guvernare în cazul în care premierul Ponta insista să dea o Ordonanţă de Urgenţă pentru a impune un apropiat al PSD la şefia televiziunii române. Reamintim că premierul anunţase marţi că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru a numi o conducere interimară la TVR.

Se pare că Antonescu ar fi decis să treacă la măsuri forte după ce a fost tratat în batjocură de PSD. Conform hotnews, marţi seara, după "fuga pesediştilor din Parlament", cum s-a exprimat liderul liberal, Crin Antonescu i-a reproşat lui Valeriu Zgonea că PSD nu l-a susţinut pe Rareş Bogdan la şefia TVR, iar Zgonea, cu aroganţa tipică a partidului pe care îl reprezintă i-ar fi spus lui lui Antonescu: "Dacă nu va convine, plecaţi de la guvernare".

Replica lui Crin a fost extrem de dură, relatează hotnews: Antonescu a ameninţat că dacă PNL pleacă de la guvernare, va pleca şi PSD, liberalii urmând să susţină pe 30 decembrie moţiunea de cenzură introdusă de PDL.

Situaţia extrem de tensionată părea să ducă spre o inevitabilă rupere a USL. Finalmente, "starea de calm" s-a reinstaurat în urma unor întâlniri succesive ale lui Ponta şi Dan Voiculescu, preşedintele PC, cu Crin Antonescu, care l-au convins pe Crin Antonescu să revină cu picioarele pe pământ şi să nu mai ameninţe cu ruperea USL. Cu o jumătate de gură, Crin Antonescu s-a declarat resemnat la ideea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru numirea directorului TVR, precizând doar că miniştrii liberali nu vor semna OUG-ul dat de Premier.

"Probabil OUG privind TVR se va da în această seară, nimeni nu îl poate împiedica pe Victor Ponta. Domnul Ponta a spus că doreşte să dea o OUG, noi i-am spus că din principiu dorim să limităm numărul ordonanţelor de urgenţă. Noi am propus convocarea celor două Camere. În sfârşit, pentru a fi clare lucrurile i-am spus că nu îl putem împiedica pe Victor Ponta ca premier să dea o OUG, însă miniştrii liberali nu o vor semna", a declarat Crin Antonescu, păstrându-şi orgoliul nepătat.

Lucrurile se detensionează nu doar în USL ci pe eşichierul politic, în general. În această seara, Băsescu a ţinut o conferinţă de presă pentru a anunţa că promulgă bugetul. Tot numai un zâmbet, Băsescu a declarat că s-a înţeles cu premierul Ponta, ceea ce e foarte bine, şi că nu se rupe USL: "Eu nu cred în ruperea USL. Cred că pot fi nişte jocuri de forţă. De aceea m-am şi bucurat că am ajuns la un acord cu premierul, pentru că riscăm să vedem că pentru televiziune liberalii pleacă şi nu avem vot pe buget. Deci nu se rup, dar deocamdată se şicanează."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne