Chen Guangcheng va primi paşaport în 15 zile

O poză din 2005 îl înfăţişează pe activistul orb Chen Guangcheng, cu soţia şi fiul său Kerui Chen acasă, în satul Dondshigu din provincia Shandong.
O poză din 2005 îl înfăţişează pe activistul orb Chen Guangcheng, cu soţia şi fiul său Kerui Chen acasă, în satul Dondshigu din provincia Shandong. (STR / AFP / Getty Images)

Activistul chinez orb Chen Guangcheng a completat cererile pentru viză pentru el şi familia sa, iar documentele ar trebui să fie aprobate în termen de 15 zile, potrivit unei relatări Voice of America (VOA).

Chen, în vârstă de 41 de ani, a acceptat o poziţie de cercetător în vizită pentru a studia la Universitatea de Drept din New York.

În prima dezvoltare substanţială de când Chen a acceptat bursa NYU la începutul acestei luni, Chen a declarat că personalul de la Departamentul Securităţii Publice din provincia Shandong l-a vizitat pentru a-i aduce formularele pentru paşapoarte. Chen a spus că personalul l-a taxat în funcţie de tariful standard şi că paşapoartele ar putea fi gata în 15 zile, potrivit VOA.

Departamentul american de Stat a declarat marţi că SUA va elibera vize pentru Chen, soţia sa şi cei doi copii ai lor, imediat ce regimul chinez le va permite să plece.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a relatat pentru reporteri că Statele Unite au făcut tot ceea ce au putut.

"Suntem gata atunci când el şi guvernul său este gata; noi suntem pregătiţi de mai bine de o săptămână în ceea ce priveşte viza sa pentru continuarea studiilor", a spus Nuland.

Chris Smith a criticat administraţia Obama că a fost moale în faţa regimului chinez în ceea ce priveşte protejarea lui Chen, şi Departamentul de Stat pentru că a fost lent în eliberarea vizelor pentru familia sa.

Fondatorul şi preşedintele China Aid Association, Bob Fu, a precizat că oficialii americani ar trebui să renunţe la somn şi să depună mai mult efort în ajutarea lui Chen şi a familiei sale.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe