Chirica e pe val: Ideologia mâinii de fier cu care Dragnea conduce PSD trebuie să se schimbe

Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice şi a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare, şi-a exprimat nemulţumirea vicepreşedintele PSD Mihai Chirica.
Mihai Chirică
Mihai Chirică (Facebook)

Ideologia mâinii de fier cu care Liviu Dragnea conduce PSD trebuie să se schimbe. Această "reţetă" a dus la pierderea din credibilitate în faţa electoratului, a atras atenţia vineri, într-un interviu acordat RFI, vicepreşedinte PSD Mihai Chirica, primar al Iaşului, care s-a poziţionat de partea protestatarilor pe tema controversatei ordonanţe 13 şi a subliniat că partidul are nevoie de un alt leadership.

"Domnul Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice şi a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare. Pe la noi, prin tradiţia populară românească mai este o glumă, cum că mai schimbă şi copiii părinţii. Până la urmă, va trebui să găsim o cale de mijloc prin care să putem comunica firesc între generaţiile care pot duce mai departe destinul unor partide. Eu cred în această reformare şi modernizare a partidului", a declarat Mihai Chirica.

Se poate realiza modernizarea PSD cu Dragnea la conducere? "Este o întrebare grea. Ţine foarte mult şi de atitudinea pe care domnul preşedinte Dragnea o va avea în continuare faţă de acest moment pe care l-am depăşit cu toţii. Bineînţeles că am ieşit ciufuliţi din toată această poveste. Ca şi credibilitate în faţa românilor am avut de suferit", a opinat primarul Iaşului.

"Dacă se poate sau nu moderniza partidul cu domnul Dragnea la putere depinde foarte mult şi de domnul Dragnea. Contează felul în care va înţelege dumnealui să se adapteze la noua configuraţie a României de astăzi, a oamenilor care nu vin la vot, dar vor totuşi să aibă un cuvânt de spus. Cu siguranţă ţine în special de membrii PSD cu funcţie de conducere şi de membrii PSD care au curajul să se exprime liber", a punctat Mihai Chirica.

Primarul Iaşului susţine că, prin luările sale de poziţie critice, atât în ceea ce priveşte nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier, cât şi pe tema OUG 13, nu urmăreşte "ocuparea posturilor de conducere la nivelul central al PSD".

"Am atât de multă muncă de făcut aici, încât nu aş vrea niciodată. Este vorba despre felul în care colegii mei de partid s-au uitat către mine şi oamenii care ne-au acordat acel nivel de încredere. Am luat zeci, sute de mii de voturi la nivelul judeţului Iaşi, în condiţiile în care nu avem decât vreo 10.000 de membri de partid. Trebuie să priveşti puţin mai departe de cei care sunt în casa ta, ca şi familia ta. (...) Vreau să ofer speranţa că în interiorul acestui partid lucrurile pot înainta într-o formulă modernă, a unei Românii noi, reformate, care a învăţat ceva nu numai din propria experienţă, ci şe de la alţii", a adăugat edilul.

Mihai Chirica a mai precizat că, dacă e nevoie, îşi va cere scuze din partea PSD faţă de companiile multinaţionale pentru acuzaţiile aduse acestora în legătură cu protestele anti-Putere.

În ceea ce priveşte OUG 14, care va intra curând în votul Parlamentului şi urmăreşte să tragă pe linie moartă OUG 13 care mutilează Codurile penale, vicepreşedintele PSD susţine că o eventuală respingere a ordonanţei ar fi "o sinucidere în masă" pentru partid.

"Nici nu vreau să mă gândesc că în Parlamentul României parlamentarii PSD ar contrazice demersul făcut de Prim ministrul României, domnul Grindeanu. Ar fi o sinucidere în masă a acestei formaţiuni politice, o scoatere în afara normalităţii pe o lungă durată de timp şi o lovitură aproape letală asupra PSD. Prin urmare, nu cred că o asemenea variantă ar putea intra îi discuţie. Nici nu vreau să mă gândesc. Sub nicio formă", a subliniat Mihai Chirica.

Pentru a asculta integral interviul acordat de vicepreşedintele PSD intraţi aici.