OUG 13, parte din planul unui "Jaf Perfect". Astăzi, episodul "Curtea de Conturi"

Sute de mii de oameni au ieşit în aceste zile în stradă revoltaţi de adoptarea OUG 13, prin care infracţiunile în serviciu sunt dezincriminate aproape total. Senatorul PNL Florin Cîţu arată că adoptarea OUG 13 e parte dintr-un plan, planul unui "jaf perfect" asupra bugetului naţional.
Loredana Diacu
10.02.2017

alte articole

Florin Cîţu (Facebook)
Loredana Diacu
10.02.2017

România este una dintre cele mai sărace ţări ale Europei. În mare parte şi din cauza faptului că a fost jefuită de politicieni, scrie, pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, în opinia căruia asistăm în aceste zile la o premieră în acest domeniu, şi anume Jaful perfect asupra bugetului naţional. Acest jaf a fost premeditat şi pus la cale de PSD, OUG 13 fiind parte din acesta. Mai înspăimântător decât minuţiozitatea cu care a fost pus la cale acest plan este complicitatea unor instituţii care, deşi ar trebui să funcţioneze independent, par a acţiona la comanda PSD.

"În ultimul timp m-am tot întrebat cum de PSD-ul tot emite acte normative aparent fără importanţă. Mi-au trebuit câteva săptămâni să înţeleg întreg mecanismul.

Totul a început cu emiterea unor ordonanţe de urgenţă care aveau ca scop, pur şi simplu, modificarea legilor care asigură buna gestionare a finanţelor publice. Aşa au apărut ordonanţele 6 şi 9 din 2017. Ordonanţe care, în opinia mea, sunt la fel de nocive ca ordonanţa 13/2017. De ce au apărut în Ianuarie? Răspunsul este simplu. Trebuiau să fie gata înainte de aprobarea bugetului în Parlament. Asta pentru că PSD-ul avea câteva ţinte clare:

1. concentrarea celor mai importante, ca destinaţie şi sumă, fonduri din România în mâna unui singur om, Liviu Dragnea.
2. trebuia “aranjat” deficitul bugetar pentru a nu fi depăşit în acelaşi timp cu forţarea în buget a tuturor măsurilor din programul electoral al PSD-ului.
3. înlăturarea efectelor unui control al Curţii de Conturi pe execuţia bugetară a lui 2017", explică Florin Cîţu.

Ulterior acestor ordonanţe, a urmat legea bugetului de stat în care majoritatea fondurilor s-au dus într-un singur loc, la Ministerul Dezvoltării.

"Deficitul bugetar a fost, cred ei, rezolvat prin introducerea masivă a creditelor de angajament. Şi în final, modul discreţionar prin care un ministru împarte fondurile pe care le are la dispoziţie. Toate acestea sunt efectul ordonanţelor 6 şi 9. La acest scenariu PSD-işti mai aveau nevoie de ceva pentru a scăpa de răspunderea penală pentru jaful de la buget. Aşa a apărut ordonanţă 13! Ghinion! Asta nu le-a ieşit încă", adaugă liberalul.

Cîţu reaminteşte că bugetul este bazat pe cifre false furnizate de Comisia Naţională de Prognoză care a generat datele de care avea nevoie PSD şi adaugă că, în opinia sa, PSD-ul s-a bucurat de complicitatea nu doar a CNP ci şi a Curţii de Conturi.

"După ce am înţeles cum au făcut Comisia Naţională de Prognoză să genereze datele de care aveau nevoie, m-am întrebat de unde ştiau ce trebuie schimbat în legea finanţelor publice prin cele două ordonanţe pentru a scăpa de răspundere. Cred că am găsit răspunsul.

În opinia mea, PSD-ul nu s-a bucurat numai de complicitatea CNP ci şi de cea a Curţii de Conturi a României."

Cîţu îşi bazează opinia pe următoarele:

"În data de 8 Ianuarie 2017, Liviu Dragnea a anunţat că a descoperit o “gaură” la buget fără să precizeze cine i-a spus. După numai 2 zile, tot Liviu Dragnea cere birourilor permanente ale camerei şi senatului să se întrunească pe 16 Ianuarie 2017 şi să încuviinţeze o anchetă asupra rectificărilor bugetare din 2016. Deja se exprimase public că este vorba despre o gaură la buget.

Pe 16 Ianuarie birourile permanente au încuviinţat ancheta şi au cerut să fie efectuată de comisiile reunite buget finanţe din Parlament. Acum să vă spun ceva ce nu ştiţi.

Pe 10 ianuarie 2017, în solicitarea către birourile permanente, Liviu Dragnea a dat şi setul de întrebări. Vedeţi aici http://www.cdep.ro/bp/docs/F-1804252362/solicitare.pdf

În 16 Ianuarie 2017, în timp ce birourile permanente încuviinţau ancheta şi însărcinau comisiile cu întrebările lui Dragnea, camera deputaţilor, printr-o iniţiativă separată, cerea printr-o hotărâre semnată de vice-preşedintele camerei PSD-istul Vlase un control al Curţii de Conturi pe aceeaşi temă, inclusiv întrebările lui Dragnea. Vezi aici http://lege5.ro/…/hotărârea-nr-5-2017-privind-efectuarea-un…

Aici apar primele întrebări importante. De ce Camera Deputaţilor a mai cerut o anchetă Curţii de Conturi în paralel cu constituirea comisiilor reunite de anchetă? Nu avea încredere în comisii? Ce a stat la baza acestei solicitări către Curtea de Conturi? Ambele acţiuni par a fi concertate. Şi o să vedeţi de ce.

Am început lucrările comisiei iar acum două zile l-am audiat pe vice-preşedintele Curţii de Conturi, Cosmin Nicula. În timpul audierilor, domnul Cosmin Nicula a făcut nişte declaraţii năucitoare pentru mine. Ne-a informat că a executat un control operativ peste controlul planificat al Curţii de Conturi care deja se efectua la ministerul de finanţe pe execuţia bugetară a anului 2016. În acelaşi timp dansul a afirmat că în opinia dânsului cele două rectificări trebuiau să fie negative.

Să recapitulăm până aici. Domnul Cosmin Nicula, fost preşedinte PSD Hunedoara şi cu două mandate de parlamentar PSD, ajuns la curtea de conturi în funcţia de vice-preşedinte ne spune că s-a declanşat un control operativ al Curţii de Conturi peste controlul care există deja la ministerul de finanţe la cererea doar a Camerei Deputaţilor.

Să vă spun opinia mea. Controlul operativ dispus peste controlul anual al Curţii de Conturi asupra execuţiei bugetare are ca scop furnizarea mai rapidă, până la încheierea lucrărilor comisiei, a unor probe incriminatorii la adreasa fostului prim-ministru şi a fostului minstru de finanţe. Astfel, comisiile reunite vor fi nevoite să includă în raportul final concluziile acestui control operativ.

De ce au făcut acest lucru? Pentru că pot! Au influenţă deplină asupra Curţii de Conturi. Şi deoarece controlul asupra execuţiei bugetare, cel obişnuit, s-ar fi terminat prea târziu.

O fi oare legal ce au făcut? Prea se potrivesc concluziile controlului operativ cu declaraţiile iniţiale ale lui Dragnea despre “gaura” de la buget. Aşa ceva nu s-a mai văzut la nicio rectificare bugetară de până acum. Sugerează concluziile din controlul operativ care urmează să fie concluziile raportului obişnuit asupra execuţiei financiare?

Să recapitulăm.

În opinia mea PSD-ul a premeditat toate aceste lucruri. S-a sfătuit cu controlorul financiar asupra a ceea ce trebuie schimbat în lege că să nu pice la control. Şi-a generat propriile date pentru buget. A scos bugetul cum a vrut. Iar la sfârşit a vrut să rezolve şi aspectul juridic al jafului.

Rămâne acum să vedem dacă toate lucrurile astea sunt legale. De aceea, cred că este cazul să primim un răspuns din partea Curţii de Conturi la unele din aspectele semnalate de mine în această opinie.

Acesta este pericolul real al politizării tuturor instituţiilor de control din România. Nu uitaţi, follow the money!

P.S. Voi propune conducerii PNL să ceară comisii de anchetă pentru ce s-a întâmplat atât la CNP cât şi la CC", concluzionează Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor