Ciucu: E jale. Vă dau în scris că vor lăsa Bucureştiul mai rău decât l-au luat, la fel ca Oprescu

Majoritatea PSD-ALDE în frunte cu primăriţa Gabriela Firea vor lăsa Bucureştiul mai rău decât l-au luat, la fel ca fostul edil Sorin Oprescu. "Când nu conştientizezi faptul că nu înţelegi, ai impresia că rupi norii", a opinat consilierul PNL Ciprian Ciucu.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

În lipsa unei pregătiri profesionale adecvate şi a unei minime viziuni strategice, primăriţa Gabriela Firea şi majoritatea PSD-ALDE angajează bugetul Bucureştiului în tot felul cheltuieli hazardate, nefundamentate temeinic - deciziile se iau când ochiometric, când pe genunchi, dar întotdeauna haotic şi în ultimul moment, a atras atenţia luni, pe contul său de Facebook, consilierul PNL Ciprian Ciucu.

"Când nu conştientizezi faptul că nu înţelegi, ai impresia că rupi norii. Doamna Firea i-a făcut pe consilierii USR "repetenţi şi chiulangii", cu referire la absenţele acestora de la şedinţele Consiliului General. Adevărul este cu totul altul. Da, consilierii USB mai lipsesc zilele astea, ocupaţi cu proiectul lor politic, dar cu siguranţă nu sunt proşti-grămadă sau rău-intenţionaţi", a declarat Ciprian Ciucu.

Potrivit liberalului, problema PSD de la nivelul conducerii Capitalei este că ei nu-şi dau seama despre ei şi oamenii lor cât de prost pregătiţi sunt din punct de vedere profesional, problema lor este că se limitează la know-how-ul adus din Voluntari.

"E jale. Oricine aruncă un ochi pe fundametările (expunerile de motive) hotărârilor Consiliului poate constata cât de slabe sunt. Dacă vrei să vezi un pesedist nervos sau confuz e suficient să-l întrebi care este impactul bugetar estimat al propunerii pe care tocmai se pregăteşte să o facă lege în Bucureşti. În Primăria Capitalei deciziile se iau când ochiometric, când pe genunchi, dar întotdeauna haotic, în şi ultimul moment", a precizat Ciprian Ciucu.

Consilierul PNL susţine că a văzut cazuri în care un director de primărie era pus să formuleze un proiect de hotărâre ce urma sa intre în şedinţa Consiliului din ziua aceea. Proiectul scris cu două ore mai devreme a fost votat de majoritatea PSD/ALDE.

"Solicitările pentru transparenţa deciziilor, publicarea lor pe site cu 30 de zile înainte... în contextul acesta par nişte pretenţii naive, când ar trebui să reprezinte normalitatea", a punctat Ciprian Ciucu.

Potrivit reprezentantului PNL, pe ordinea de zi a Consiliului intră patru categorii de decizii:

1. Urgenţele care nu mai suferă amânare, colectate de la instituţiile şi regiile din subordine;

2. Proiecte-pomeni electorale "gândite" de cabinetul Etajului 14, ca să dea bine în campania electorală;

3. Proiecte venite de la primarii celorlalte sectoare, care au nevoie de câte ceva;

4. Proiecte cu impact bugetar potenţial major, negociate între gruparea din Voluntari şi cea din Sectorul 3 care domină Consiliul General.

"Lipsa viziunii strategice (fixarea de obiective pe termen lung, urmărirea lor cu coerenţă), lipsa unei planificări strategice minimale (n-ar trebui să lipsească unui oraş precum Bucureştiul), face ca planificarea bugetară să fie ca şi inexistentă, realizată ad-hoc, după cum le vine", a afirmat Ciprian Ciucu.

Consilierul PNL a apreciat că cea mai mare problemă a Bucureştiului este lipsa pregătirii profesionale care să le permită decidenţilor din jurul primăriţei Gabriela Firea să fundamenteze temeinic deciziile pe care le impun.

"Mi-au demonstrat cu prisosinţă că nu au interesul de a opera cu modelele moderne de luare a deciziei: în lipsa capacităţii de a culege, înţelege şi utiliza datele demografice, economice etc., Gabriela Firea şi majoritatea PSD/ALDE angajează bugetul Bucureştiului în cheltuieli hazardate, nefundamentate temeinic. Aşa a fost şi pe vremea lui Oprescu, aşa este şi acum! Când nu conştientizezi faptul că NU ÎNŢELEGI, ai impresia că rupi norii. Că eşti deştept şi că faci lucruri bune. Nu e cazul la Primăria Bucureşti", a subliniat Ciprian Ciucu.

Liberalul a atras atenţia că zecile de proiecte (decizii) care sunt "trecute haotic" prin fiecare şedinţă de Consiliul General nu au cum să ducă la nimic durabil, n-au cum să evite risipa (ba chiar o generează) în lipsa planificării strategice, în lipsa fixării unor obiective reale, măsurabile, care să aibă legătură cu priorităţile Bucureştiului.

"De exemplu, problema traficului nu va fi rezolvată de ei pentru că nu o poţi rezolva cu o deciziei scoasă precum un iepure dintr-o pălărie de magician. Trebuie să acţionezi strategic, trebuie să iei o serie de decizii etapizat, care ţin atât de infrastructură, cât şi de transportul în comun, cât şi de a le comunica oamenilor ce vrei să faci şi să le ceri să se conformeze, cât şi de acţiuni comune cu localităţile din jurul Bucureştiului şi cu Guvernul (care controlează Metroul). Sunt ei capabili să gândească strategic şi să acţioneze strategic? Din ce am văzut până acum nu, chiar nu sunt. Vă dau acum, aici, în scris că vor lăsa Bucureştiul mai rău decât l-au luat, la fel ca Oprescu", a mai precizat Ciprian Ciucu.