Ciucu, propunere inedită. "PNL, USB şi M10 să organizeze alegeri primare între mine şi Nicuşor Dan"

Intrat ca independent - susţinut de M10 - în cursa pentru Primăria Capitalei, Ciprian Ciucu propune o soluţie inedită pentru ca în fruntea Bucureştiului să nu ajungă celebrul cuplu Pandele - Firea.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

Soluţia pentru ca Bucureştiul să nu cadă pe mâna cuplului Pandele-Firea presupune ca forţele de centru-dreapta, adică PNL, Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi M10 să adopte o modalitate democratică şi participativă pentru a susţine un candidat unic: pe cel mai bine pregătit dintre candidaţi, pe acela cu cele mai sănătoase valori democratice şi cu cea mai bună viziune de dezvoltare pentru Capitală, a declarat luni Ciprian Ciucu, candidat independent la Primăria Capitalei, susţinut de partidul condus de Monica Macovei.

Concret, Ciprian Ciucu vorbeşte despre organizarea de alegeri primare. "Pe scurt, cred că PNL ar trebui să mă susţină pe mine şi să avem alegeri primare între mine şi Nicuşor Dan, pentru ca dreapta să vină cu un candidat unic, deja testat şi validat democratic."

Propunerea lui Ciucu

"Ar fi un dezastru dacă primăria Bucureştiului va ajunge pe mâna Gabrielei Firea. Nu pentru că ar fi propriu-zis pe mâna dânsei, ci pentru că va fi pe mâna primarului de Voluntari, Florentin Pandele. Şi va fi şi în mâna grupurilor de interese care au capturat în acest moment Primăria Bucureştiului. Gabriela Firea nu are treabă cu administraţia locală şi nici nu o pasionează. Soţul său, primarul Voluntariului, are.

Îmi propun ca prin aceste rânduri să vin cu o soluţie pentru ca Pandele să nu-şi întindă influenţa şi peste Bucureşti. Soluţia pe care o văd presupune ca forţele de centru-dreapta, adică PNL, USB şi M10 să adopte o modalitate democratică şi participativă pentru a susţine un candidat unic: pe cel mai bine pregătit dintre candidaţi, pe acela cu cele mai sănătoase valori democratice şi cu cea mai bună viziune de dezvoltare pentru Bucureşti.

Vorbesc despre alegeri primare. Pe scurt, cred că PNL ar trebui să mă susţină pe mine şi să avem alegeri primare între mine şi Nicuşor Dan, pentru ca dreapta să vină cu un candidat unic, deja testat şi validat democratic.

Avantajele acestei soluţii sunt următoarele:

PNL s-ar trezi din visul urât care l-a adus în situaţia de a propune un candidat care reprezintă orice dar nu liberalismul;

Am avea de facto alegeri în două tururi şi am trage o palmă PSD-ului care şi-a croit legislaţia electorală după propria-i măsură;

Dezbaterile dintre mine şi Nicuşor Dan vor capta atenţia presei şi a oamenilor de centru-dreapta, vor energiza electoratul şi vor pune în plan secund o eventuală candidatură ce ar putea fi anunţată în ultimul moment de către Traian Băsescu.

Există timp suficient şi mijloace pentru alegeri primare. Candidaţii sunt pregătiţi, programele sunt lansate. Trei dezbateri pe parcursul unei săptămâni ar fi suficiente pentru ca oamenii să-şi dea seama cine merită să fie primarul Bucureştiului."

Despre PNL

"Vasile Blaga a avut dreptate atunci când a zis că “nu a existat vreo propunere făcută domnului Ciucu să candideze din partea PNL”. Nu, nu a existat o astfel de propunere, doar că, din câte ştiu eu, era vorba despre altceva. Era vorba despre faptul că au evaluat şi posibilitatea de a mă susţine pe mine înainte ca Marian Munteanu să fie introdus în PNL. Spre deosebire de Marian Munteanu, eu nu m-am dezis niciodată de liberalism.

Am simţit ca un pumn în plex aberaţia intitulată USL şi am salutat comasarea dintre PNL şi PDL, sperând că intelighenţia liberală să ocupe un loc central în partid. Nu m-am regăsit moral într-un PNL în alianţă cu PSD şi nu mă regăsesc moral în acest PNL care-l are pe Marian Munteanu desemnat pentru primăria Bucureştiului.

Probabil că suntem puţini cei care încă mai onorăm istoria PNL. Pentru mine istoria PNL se confundă cu istoria modernă a României: obţinerea independenţei, declararea României drept regat, unirea din 1918 (îi datorăm imens pentru acest eveniment viziunii politice a lui Ionel Brătianu) etc.

I.G. Duca a fost îndeosebi un model pentru mine. Dincolo de faptul că am crescut într-un areal geografic asemănător, întotdeauna m-au impresionat echilibrul acţiunii sale politice, modestia sa naturală, cât şi spiritul său vizionar. Probabil că suntem puţini şi cei care am ţinut, din convingere, să vizităm atât vila Florica (ce a mai rămas din domeniul Brătienilor) cât şi mormântul lui I.G. Duca de la Urşani, Vâlcea."

Despre USB

"Acesta este un partid local, care vizează exclusiv Bucureştiul. Este un partid nou, format din oameni onorabili, dar care, imediat ce a prins avânt, a început să replice comportamentul din campanie al partidelor mari. În 2012 Nicuşor Dan se plângea că Sorin Oprescu evită dezbaterile şi confruntările electorale. În 2016 Nicuşor Dan evită dezbaterile şi confruntările electorale.

Au ajuns la mine cel puţin trei iniţiative care ne-ar fi adus faţă în faţă dar, ca să citez din ultimul mesaj primit de la nişte terţi care-şi doreau să ne aducă împreună, "am primit un răspuns din partea staff-ului de campanie al lui Nicuşor Dan, iar ei nu îşi doresc o întâlnire sub forma unei dezbateri…". Asta e şi problema actuală lui Nicuşor Dan, el a dispărut din peisaj, a fost înlocuit de staff-ul de campanie. Nu-l mai văd pe Nicuşor acela de acum patru ani, locul lui a fost luat de o companie de PR care-i face campanie pe bani mulţi. De aceea, probabil, nu vrea să vină cu mine în dezbateri, echipa de PR nu-i poate ţine locul.

Îl provoc pe Nicuşor Dan să accepte alegeri primare între noi doi. Nu are de ce să-i fie frică, are super-expunere, a cumpărat Internetul, are oameni care să-l pregătească şi, trebuie să recunosc, are o notorietate mai bună decât a mea. Iar dezbaterile civilizate, pe problemele Bucureştiului, nu au cum să-i strice. Doar dacă nu s-a transformat în ceea ce dispreţuieşte el mai mult, într-un politician. Într-un politician care-şi face doar calcule matematice şi care nu dă doi bani pe dezbaterea reală."

Despre M10

"Am acceptat susţinerea M10 în aceste alegeri pentru că-mi sunt dragi, încă din 2014. Toţi oamenii care s-au strâns în campania Monicăi Macovei şi care mai târziu au format M10 sunt oameni ca mine şi ca dumneavoastră, dedicaţi unei cauze onorabile. Am acceptat susţinerea M10 pentru că niciun alt partid actual nu capitalizează lupta anticorupţie şi nu şi-o asumă pe faţă. PDL, încă dinainte de comasarea cu PNL, nu a mai fost interesat de subiect, iar PMP a schimbat macazul.

Şi M10 este un partid nou, aşa cum este USB, foarte compatibil d.p.d.v. valoric şi aspiraţional cu USB, doar că este un partid cu ambiţii naţionale. M10 şi-a dorit o colaborare politică, într-o formă sau alta, cu USB, dar nu a fost să fie. Probabil că nu le va pica bine faptul că mă declar liberal celor de la M10. Dar nu au de ce să-şi facă griji, nu aş pleca către PNL (în cazul în care s-ar decide că susţinerea mea este cea mai onorabilă ieşire din această teribilă situaţie în care se află PNL) fără o negociere pe principii între PNL şi M10."

Ciucu despre Ciucu

"Forţa celor mici stă în moralitate. Cu altceva nu se pot impune. Am învăţat asta din teoria relaţiilor internaţionale (statele mici n-au niciun argument în faţa statelor mari decât propriul comportament, supremaţia argumentului moral). Nu aş avea căderea să le zic eu celor din PNL sau din USB ce să facă, nu au nevoie neapărat de mine, dar trebuie să-mi asculte argumentele pentru că sunt făcute de pe o poziţie morală. Iar oamenii vor moralitate în politică.

Iar poziţiile morale nu le poate invoca nimeni care încearcă să-şi ascundă propria situaţie, vorbind doar despre alţii. Aşa că voi fi sincer până la capăt. În acest moment situaţia mea nu este roz. Sunt la limită cu strânsul de semnături, este posibil să le strâng, este posibil să nu le strâng. Independenţii nu au posibilitatea legală de a primi donaţii, spre deosebire de partide. Acesta este o barieră legală impusă de către PSD şi PNL atunci când şi-au aşternut cum să doarmă în aceste alegeri. Acest fapt mi-a dăunat şi a făcut să iau startul mai târziu şi doar cu sprijinul M10 şi al voluntarilor care au venit alături de mine.

Am făcut propunerea (vizează exclusiv Bucureştiul) de a fi susţinut şi de către PNL şi de a organiza alegeri primare împreună cu PNL, M10 şi USB pentru că aşa vom avea mai multe şanse de a nu aduce în fruntea Bucureştiului cuplul Pandele-Firea. Ar fi o zi prea tristă pentru Bucureşti."