COCO CHANEL: Simplitatea este esenţa adevăratei eleganţe

Coco Chanel
Coco Chanel (Youtube)

Ziua de 10 ianuarie în lumea modei înseamnă „Coco Chanel", zi în care se împlinesc 50 de ani de la plecarea celebrei creatoare care a marcat lumea modei în anii 20. Gabrielle Bonheur „Coco" (19.08.1883 - 10.01.1971) este considerată o mare creatoare de modă a secolului al XX-lea, care prin formele şi stilul impus a revoluţionat lumea modei. Publicaţia „Time" a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Stilul abordat de Coco Chanel părea destul de îndrăzneţ pentru anii 20, practic crea o marcă nouă şi un nou stil de viaţă. A impus o nouă imagine de femeie independentă şi modernă, fiind prima femeie care a purtat pantaloni. La început a creat mai ales pălării, după care a desenat haine. Nu a trecut mult timp şi a creat genţile gigantice, parfumuri, încălţăminte bicoloră, ceasuri unisex şi bijuterii.

Ţesăturile preferate erau jerseul şi tweedul, iar tailleur-ul a devenit vedeta. Prefera negrul, albul, bejul, griul şi albastru închis. În ţinute observăm o combinaţie de masculinitate cu feminitate şi comoditate. Stilul impus şi recunoscut se traduce prin eleganţă, modernitate, rafinament combinate cu confortul. Vorbim de o femeie care a creat un stil căruia i-a rămas fidelă toată viaţa. Şi-a dorit ca femeile să fie în largul lor în activităţile zilnice, înlocuind corsetul cu rochii şi costume simple. Ea afirma: „Eleganţa este atunci când interiorul este la fel de frumos ca exteriorul", iar "Moda iese din modă, stilul niciodată".

A lansat „tricoul" şi părul scurt, prezentând mereu simplitate şi eleganţă în creaţiile sale, reuşind să schimbe moda anilor 20 şi mărindu-şi astfel popularitatea. A fost considerată „femeia care a coborât moda în stradă". Se impunea printr-o prezenţă deosebită ce a marcat moda, care a devenit o parte esenţială a culturii franceze.

Pe 10 ianuarie 1971 la vârsta de 87 de ani ea pregătea o nouă colecţie. Coco Chanel poate fi conturată în două cuvinte: simplitate şi eleganţă.

Articolul conţine elemente de publicitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură