Controverse socialiste. PSRM o acuză pe Maia Sandu de compromiterea procesului politic care ar fi dus la alegeri anticipate

Socialiştii insistă pe numirea dnei Durleşteanu la funcţia de premier şi organizarea alegerilor anticipate după depăşirea pandemiei.
Igor Dodon şi Maia Sandu
Igor Dodon şi Maia Sandu (facebook.com/D. Alaiba/newsmaker.com)

Socialiştii anunţă că vor iniţia mai multe acţiuni juridice care să depăşească „blocajul din partea preşedintelui ţării” şi să determine instituţia prezidenţială să respecte hotărârile Curţii Constituţionale. Decizia a fost luată, joi, de către executivul politic al PSRM, anunţă Igor Dodon.

Astfel, PSRM a salutat iniţiativele recente ale preşedintelui Parlamentului şi ale biroului permanent al Legislativului prin care s-a purces la deblocarea situaţiei privind procurarea vaccinurilor şi la eficientizarea conlucrării cu guvernul interimar. „Avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcţional, care să scoată ţara din această criză.”

Cu toate acestea, socialiştii informează că susţin în continuare un guvern în frunte cu Mariana Durleşteanu şi în zilele următoare vor iniţia noi acţiuni pentru a asigura desemnarea candidatului la funcţia de prim ministru.

Totodată, „pentru a evita escaladarea situaţiei politice şi a blocajului instituţional” şi a determina „instituţia prezidenţială să respecte hotărârile Curţii Constituţionale”, PSRM va remite adresări la Curtea Constituţională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia.

În opinia socialiştilor, acest Parlament trebuie dizolvat şi organizate alegeri legislative anticipate. Însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situaţiei epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populaţiei, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de îmbolnăvire masivă a populaţiei, provocate de întâlnirile electorale şi prezenţa la secţiile de votare.

„De asemenea, pentru declanşarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituţionale, or, acţiunile anticonstituţionale ale preşedintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate”, susţine comunicatul PSRM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe