CSM verifică cum a scăpat Bercea Mondialu' de 26 de dosare în care era acuzat de infracţiuni grave

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

În urma sesizării făcute săptămâna trecută de unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, instituţia a dispus controale la Parchete în dosarele care îl vizează pe interlopul Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu' şi care au fost soluţionate prin retragerea plângerilor sau prin neînceperea urmăririi penale, potrivit B1 Tv.

În şedinţa CSM din 9 iulie 2014, Dumbravă a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare a CSM, având în vedere numărul mare de dosare închise, pentru că se induce ideea că acesta ar avea legături cu mai mulţi magistraţi, astfel că se impun o serie de controale la Parchetele implicate pentru a se stabili în ce condiţii s-au dat soluţiile respective.

„Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judiciare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, a declarat Horaţius Dumbravă, potrivit Mediafax.

Secţia pentru procurori a cerut atunci Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să verifice şi să comunice într-o săptămână evidenţa dosarelor soluţionate de către această unitate dar şi de Parchetele din subordine (din judeţele Dolj, Olt şi Gorj) în care au fost efectuate cercetări faţă de Bercea Mondialu. CSM a cerut evidenţele anchetelor şi soluţiile începute încă din anul 2006 până în prezent.

„Nu au fost 100 de dosare, aşa cum s-a discutat săptămâna trecută. Au fost 28 de cauze înregistrate la Parchetul Curţii de Apel şi unităţile arondate, din 2006 la zi. Dintre acestea, 2 au fost soluţionate cu rechizitoriu, celelalte au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale. Am cerut să fie verificate aceste cauze la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, să se aibă în vedere măsurile avute în vedere de procurori, termenele în efectuarea urmăririi penale”, a declarat vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu.

Bercea Mondialu', condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor, a scăpat până acum de cele 26 de dosare în care era acuzat de comiterea unei game largi de infracţiuni, de la corupţie, dare de mită, violenţă şi înşelăciuni, la loviri între rude, furt şi spălare de bani.

„Noi verificăm din punct de vedere procedural, dacă procurorii au respectat întru totul dispoziţiile”, a explicat Gheorghe Muscalu.

După ce va obţine datele, CSM va înainta documentele Inspecţiei Judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne