Cum motivează instanţa arestarea lui Istvan Beke, etnicul maghiar suspectat de terorism

Faptele imputate lui Istvan Beke, etnicul maghiar acuzat că intenţiona să creeze un dispozitiv exploziv pe care urma să-l detoneze în timpul evenimentelor din Târgu Secuiesc dedicate Zilei Naţionale, creează un puternic impact psihologic, se arată în motivarea CAB.
Beke, al treilea de la stânga, la un concurs cu arme airsoft
Beke, al treilea de la stânga, la un concurs cu arme airsoft (facebook.com)

"Infracţiunile de natura celor pentru care există probe în speţă afectează viaţa paşnică şi siguranţa cetăţenilor, creând un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales în actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franţa", şi-a motivat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti decizia de arestare preventivă a lui Istvan Beke.

Curtea evidenţiază, de asemenea, că gradul de pericol social deosebit de ridicat al infracţiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezultă nu numai din limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor (10 - 20 de ani închisoare, reduse la jumătate ca urmare a reţinerii tentativei).

"Urmează a se avea în vedere gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului şi circumstanţelor de săvârşire a pretinselor infracţiuni, procurându-se mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma să fie detonat în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panică în rândul populaţiei, urmărindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă Mişcarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promovează în Transilvania, în scopul realizării dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat într-o anumită zonă a României, precum şi complexitatea planului infracţional, urmarea produsă şi contribuţia mai multor persoane la săvârşirea faptelor de natură a înlesni atingerea scopului activităţii infracţionale", se precizează în documentul citat de Mediafax.

Instanţa mai arată că, raportat la vârsta lui Beke şi gradul de instrucţie, etnicul maghiar "ar fi trebuit să conştientizeze urmările unui comportament antisocial de o gravitate deosebită, prin adoptarea unei conduite corespunzătoare, de conformare şi respect al normelor legale".

În urmă cu câteva zile, pe 1 decembrie, Beke Istvan Attila, liderul organizaţiei locale a "Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate", care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

În timp ce procurorii DIICOT îl acuză pe Beke Istvan că intenţiona să detoneze o bombă artizanală în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale, un apropiat al acestuia susţine că totul era o farsă şi că bomba despre care se vorbea era, de fapt, una care împrăştie bile de plastic, destinată jocurilor militare de airsoft. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne