Cum serbează Bucureştiul Ziua copiilor?

Copii
Copii (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)

1 iunie, Ziua Internaţională a copilului, va fi celebrată printr-o întreagă pleiadă de evenimente în Bucureşti. De ziua lor, copiii mari şi mici se vor bucura de o întreaga serie de evenimente dedicate lor. Parada Elevilor, "Festivalul Copiilor" din Parcul Herăstrău, „Cişmigiul copiilor" din Parcul Cişmigiu, "Carnavalul copiilor" de la Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" precum şi sesiunile de călărie în manejurile special amenajate ale Adăpostului de cai "Steaua Speranţei", sunt doar câteva din evenimentele pregătite pentru această ocazie.

Copiii vor avea parte, de ziua lor, de plimbări cu poneii, ascensiuni cu balonul, carusel, sfere plutitoare, bărcuţele cu radiocomandă, spectacole de dans şi muzică, desene pe asfalt, concursuri de castele din nisip, animatori speciali, concerte, animaţie, jocuri şi concursuri, dresaj canin şi teatru pentru copii, precum şi spaţii de joacă special amenajate.

Parada elevilor bucureşteni

Parada va avea loc de la ora 19.15 pe traseul Piaţa Universităţii - Bdul Regina Elisabeta – Calea Victoriei – Bdul Naţiunile Unite – Bdul Libertăţii – Piaţa Constituţiei. Plecarea are loc din Piaţa Universităţii, platoul cu statuiLa sfârşitul paradei, elevii vor putea asista la un concert original susţinut de Smiley, Sore, Alex Velea şi Cabron, gazda evenimentului fiind Pavel Batoş care va susţine un moment special împreună cu Smiley.

Elevii bucureşteni se vor aduna, de la ora 18.30, la platoul Statui, de la Piaţa Universităţii, de unde vor pleca în jurul orei 19.15. Parada elevilor se va încheia la ora 20.00, în Piaţa Constituţiei, unde până la ora 23.00 va avea loc un concert.

"Festivalul Copiilor" din Parcul Herăstrău
Festivalul, aflat deja la cea de-a treia ediţie, va oferi copiiilor nenumărate surprize: plimbări cu poneii, ascensiuni cu balonul, carusel, sfere plutitoare, bărcuţele cu radiocomandă, spectacole de dans şi muzică, desene pe asfalt, locuri de joacă gonflabile, concursuri de castele din nisip, animatori speciali, spectacolele de magie, dresaj canin şi teatru pentru copii, precum şi spaţii de joacă special amenajate.

„Cişmigiul copiilor"

Şi în Parcul Cişmigiu au loc o serie de manifestaţii pentru cei mici şi însoţitorii lor. ARCUB organizează evenimentul „Cişmigiul copiilor" între orele 11.00- 21.00, unde cei mici, adolescenţii şi adulţii care-i însoţesc pot petrece această zi într-o atmosferă feerică de poveste printre baloane, confetti, coifuri, trompete, clovni şi chipuri pictate. Totodată, pot asista şi participa la diverse spectacole, concerte, animaţie, jocuri şi concursuri.

Corabia piraţilor le va oferi copiilor şansa să se familiarizeze cu unele personaje îndrăgite, iar Ferma animalelor le va da posibilitatea să cunoască necuvântătoarele.

Latura creativă a copiilor este testată la ateliere de creaţie, unde vor confecţiona păpuşi, vor deveni maeştri origami, vor desena şi vor modela împreună cu artişti plastici. Prichindeii amatori de poveşti vor asculta basme sau vor participa la experimente distractive, jocuri şi concursuri.

Personaje animate, mimi, cataligari, jongleri, clovni şi magicieni îi vor introduce pe cei mici într-o lume de poveste. De asemenea, spectacole de teatru ale unor trupe de actori independenţi vor avea loc la Cetate, la Ciupercă, şi în apropiere de Aleea Trandafirilor, în timp ce pe Aleea Desenului se organizează o expoziţie de pictură şi desen.

Pe Podul Artelor, portretişti şi caricaturişti, invitaţi să-i bucure pe copii de ziua lor, le vor imortaliza figurile celor prezenţi şi le vor oferi în dar desenele realizate pe loc.

Tradiţionala paradă a majoretelor şi a fanfarei va întregi atmosfera de sărbătoare.

Surprizele vor continua până seara, iar la ora 20.00, la fel ca în fiecare an, cei mai în vogă artişti ai momentului vor susţine un concert în Parcul Cişmigiu (scena mare).

"Carnavalul copiilor"

La Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" copiii vor putea participa la "Carnavalul copiilor", un eveniment cu surprize, concursuri şi spectacole. Cei mici îşi vor putea proba îndemânarea în diferite jocuri: Trasul cu arcul, Cursa cu obstacole, Găseşte comoara! şi Cel mai mare balon de săpun.

Cei mai creativi vor confecţiona măşti, păpuşi din linguri de lemn, flori şi maşinuţe din hârtie creponată.

Călărie în manejurile special amenajate

Adăpostul de cai "Steaua Speranţei" le oferă copiilor care îndrăgesc caii să călărească în manejurile special amenajate, sau să se fotografieze cu mascota adăpostului.

„Ziua copilului” a fost adoptată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor ţinută la Geneva în august 1925, unde 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. De atunci, multe guverne au instituit „Ziua copilului” la datele pe care le-au considerat corespunzătoare. În Turcia, Ziua copilului a fost sărbătorită prima dată chiar înainte de adoptarea ei pe plan internaţional, la 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea ca fiecare Stat să dispună de o „Ziua copilului”.

În România, ziua se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 1 iunie iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne