Curtea Constituţională dejoacă calendarul politic al USL

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.12.2013

Curtea Constituţională (CCR) a publicat miercuri, în Monitorul Oficial motivarea deciziei de respingere, în data de 14 noiembrie, a sesizării preşedintelui Traian Băsescu legată de legea referendumului.

Deşi CCR a decis că scăderea pragului la referendum de la 50% la 30% este constituţională, dând câştig de cauza USL-ului, care a luptat din greu pentru a îşi putea valida referendumurile cu voturile a doar 30% dintre români, tot preşedintele Traian Băsescu este marele câştigător.

Băsescu a întârziat intrarea în vigoare a legii referendumului cât de mult a putut, contestând legea de două ori la CCR. Astfel, a ajuns să împingă publicarea deciziei Curţii Constituţionale până astăzi, ceea ce înseamnă că USL nu va mai putea organiza referendum pentru adoptarea Constituţiei revizuite simultan cu alegerile prezidenţiale din 2014, aşa cum şi-a propus.

"Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23 şi 59 de minte atât cât îmi permite Constituţia, încercând să preîntâmpin un astfel de dezastru. Cred că dacă am organiza un astfel de scrutin în care se alege preşedintele şi se votează şi Constituţia, lovitura de credibilitate ar fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acţiunilor de lovitură de stat de anul trecut. Cred că ar fi foarte apropiată, ne-ar decredibiliza complet. Nimeni nu ar putea să înţeleagă cum poţi să ceri unui popor să voteze o revizuire a Constituţiei simultan cu viitorul preşedinte şi problema e pe ce Constituţie îşi va face acel preşedinte campania că dacă nu iese referendumul trebuie să vorbească pe actuala Constituţie, dacă iese referendumul trebuie să vorbească precum pe viitoarea Constituţie. Un ridicol complet, în care lumea ne-ar considera neevoluaţi şi ca stat şi ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni, ci şi pentru electoratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic", a declarat Băsescu în noiembrie la B1 TV.

Perşedintele are, începând de astăzi, 10 zile pentru a promulga legea. Noile prevederi cu privire la scăderea pragului de validare pot fi aplicate doar referendumurilor organizate la un an de la promulgarea legii, conform deciziei CCR.

În concluzie, USL ar putea organiza referendumul pentru Constituţia revizuită, beneficiind de prag de validare redus, abia după 15 decembrie 2014.

Curtea Constituţională a respins în data de 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind legea referendumului, stabilind că pragul la referendum va fi de 30%. Ideea menţinerii pragului de validare a referendumului la 50% a fost susţinută de Augustin Zegrean, de Ştefan Minea şi de Daniel Morar, de altfel au publicat în Monitorul Oficial, opinia lor separată.

Constituţia revizuită (de majoritatea parlamentară USL), miza bătăliei care s-a dat pentru legea referendumului la CCR, prevede o defrişare dramatică a atribuţiunilor Preşedinţiei şi transformarea Parlamentului în suprema autoritate a nimănui, dând parlamentarilor puteri discreţionare cum nu au mai avut decât demnitarii PCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor