Cutremur puternic în Japonia

Cutremur în Marea Japoniei.
Cutremur în Marea Japoniei. (youtube.)

Un seism cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a fost resimţit, sâmbătă noapte (4:00 ora Japoniei) pe coasta de est a Japoniei, declanşând alerta de tsunami, potrivit Geological Survey.

Alerta de tsunami a fost emisă pe coasta de est a Japoniei, inclusiv în Tokyo, Fukushima şi Honshu, autorităţile cerând civililor să elibereze zonele de coastă şi cele din apropierea râurilor. Valurile produse de tsunami au ajuns la aproximativ 20 de centrimentri înălţime şi au eşuat să producă pagube.

Seismul a lovit în miez de noapte, declanşând alarma în mai multe oraşe de pe coasta de est, inclusiv în capitala niponă. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 10 kilometri adâncime şi la o distanţă de 151 de kilometri de cel mai apropiat oraş de coastă, Namie.

Cu aproximativ şase ore înainte, un alt seism cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a izbucnit în sudul Japoniei, la 177 de kilometri de oraşul japonez Hirara. Replica a venit de la 117 kilometri adâncime, în apele din Marea Filipine, şi a fost cel mai bine resimţit de cetăţenii Taiwanului.