Dacă mama lucrează cu normă întreagă, copiii dorm mai puţin, riscând să devină obezi - studiu

.
. (Marcy Maloy/Getty Images)

Dacă mama lucrează full-time, micuţii dorm mai puţin şi există posibilitatea ca aceştia să devină obezi. Această concluzie a fost stabilită în urma studiului american efectuat de către Universitatea din Illinois, publicat online în revista Sleep Medicine.

Cercetătorii au studiat obiceiurile a 247 de perechi, mame şi copii: copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani li s-au măsurat parametrii principali - înălţime, greutate, indicele de masă corporală - corelând aceste date cu programul de lucru al mamelor.

În urma rezultatelor s-a constatat că atunci când mamele au lucrat cu normă întreagă, mai mult de 35 de ore pe săptămână, copiii acestora au dormit mai puţin decât cei ale căror mame au lucrat orar redus, între 20 şi 34 de ore. Dar nu numai atât: micuţii mamelor angajate cu normă întreagă erau supraponderali (cu greutate peste media normală).

Conform cercetătorilor, acest lucru s-ar datora faptului că mamele care lucrează mai mult, întorcându-se târziu acasă şi simţindu-se vinovate că stau puţin timp împreună cu copiii lor, au tendinţa de a-i împiedica pe aceştia să meargă la culcare devreme, sau vor să petreacă cu ei mai mult timp dimineaţa, trezindu-i mult prea devreme.

În total, doar 18 % din copiii studiaţi dormeau între 11 şi 12 ore (timpul necesar luat ca referinţă, recomandat de Naţional Heart, Lung and Blood Institute): orele de somn erau, în medie, 9,6 pe noapte. Rezultatul: o scădere de 6,8% a indicelui de masă corporală la fiecare oră de somn lipsă, un risc crescut ca aceştia să devină obezi.

Obezitatea la copii este la fel ca cea a adulţilor, putând duce la importante probleme de sănătate. În sfera psihică poate produce anumite complexe precum dereglări de conduită, stimă de sine scăzută, neacceptarea imaginii corporale etc… Din punct de vedere fizic, face loc oboselii, stării de greaţă, problemelor ortopedice, creşterii nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, problemelor dermatologice şi pe deasupra creează un metabolism complicat pentru vârsta adultă.

Pentru a controla şi preveni obezitatea copiilor noştri, trebuie să respectăm unele norme simple chiar şi atunci când este mai greu de realizat. Educaţia dietetică şi alimentaţia copilului începe din leagăn. Stilul de alimentaţie din familie se va transmite copilului astfel că tipul de alimente consumate cât şi felul de a mânca se impregnează în minte pentru tot restul vieţii. Factorul genetic este foarte important şi stă la originea obezităţii. Dacă avem tendinţă spre obezitate, trebuie să schimbăm stilul de viaţă, să abandonăm sedentarismul implicând copilul în activităţi fizice şi practicarea unor sporturi. Pe lângă faptul că mărim timpul dedicat exerciţiilor fizice trebuie să-l învăţăm pe copil cum să mănânce. Învăţaţi-l să mănânce alimente hipocalorice şi să aibă o dietă compusă din alimente proaspete şi naturale cu mai puţine condimente, grăsimi şi zahăr, baza fiind fructele, legumele, laptele, carnea, peştele, ouăle.

Faptul că somnul este un factor important în creşterea copiilor noştri s-a demonstrat şi cu alte ocazii, nu numai în urma studiului menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură