Decapitarea PNL. Dragnea: unele filiale PNL vor continuarea USL, după europarlamentare

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

După scrisoarea deschisă de marţi a liderului liberal „dezertor” Călin Popescu Tăriceanu în care se vorbea despre „mai mulţi colegi liberali” care cred în continuare în proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012, apare pe scenă şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Vicepremierul a declarat joi că din ce în ce mai multe organizaţii judeţene ale PNL vor continuarea USL, subliniind că liberalii din teritoriu aşteaptă Congresul PNL de după alegerile europarlamentare pentru a clarifica această situaţie.

"Cei din conducerea centrală a PNL au devenit alergici la ideea de USL, la spiritul USL, dar cred că ar trebui să se întrebe cu mai multă rigoare şi să se uite cu mai multă atenţie în filialele PNL din teritoriu, pentru că din ce în ce mai multe organizaţii judeţene ale PNL susţin în continuare proiectul USL, susţin în continuare simbolul USL, susţin în continuare acest proiect politic", a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a explicat că deşi nu a discutat cu liderii din conducerea centrală a PNL despre refacerea USL, pentru că aceştia nu vor să audă, PSD a purtat discuţii cu liberalii din teritoriu.

"În schimb, avem din ce în ce mai multe discuţii cu organizaţii judeţene ale PNL şi nu neapărat noi, ci colegii noştri din teritoriu, de la PSD. Şi din ce în ce mai mulţi lideri din teritoriu ai PNL doresc în continuare ca proiectul USL să existe", a adăugat Dragnea.

Ca să arate că lucrurile sunt serioase, Dragnea a dat ca exemplu organizaţia judeţeană PNL Satu Mare, adăugând că celelalte exemple vor fi făcute publice în zilele următoare.

Dragnea a ţinut să evidenţieze că nu este vorba de simple treceri de la PNL la PSD, ci de faptul că organizaţii judeţene întregi ale PNL nu sunt de acord cu decizia conducerii de rupere a USL şi vor refacerea proiectului politic.

"(Organizaţiile judeţene - n.r.) aşteaptă alegerile europarlamentare, când probabil în PNL vor avea loc nişte clarificări în interiorul acestui partid. Dar majoritatea liderilor judeţeni ai PNL doresc ca USL să funcţioneze în continuare. Ei vorbesc, în teritoriu începe să se vorbească serios despre un Congres al PNL după alegerile europarlamentare. Noi nu ştim dacă asta se va face sau nu, nu pot să vă spun decât ceea ce ne spun şi nouă colegii noştri de la PSD şi ceea ce mai aflăm şi noi când mergem în campanie electorală", a precizat Dragnea.

Declaraţiile lui Dragnea au venit după ultimul apel al lui Tăriceanu, care le-a cerut marţi, într-o scrisoare deschisă, foştilor săi colegi din PNL ca după europarlamentare să schimbe direcţia greşită în care se îndreaptă partidul din cauza unei conduceri lipsite de viziune şi să încerce refacerea USL.

„Este clar că sunt vremuri complicate pentru Partidul Naţional Liberal, dar şi pentru conducerea acestuia. Este clar că s-a pierdut busola, luciditatea şi nu mai există niciun plan real şi fezabil pe care actuala conducere să-l prezinte membrilor partidului. Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale”, a precizat acesta.

Tăriceanu pretinde că, în ultimul timp, a avut discuţii „cu mulţi colegi liberali” care cred în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare şi care, la fel ca el cred în continuare în proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012.

„Direcţia pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres Extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai. Soarta partidului trebuie decisă de toţi liberalii într-o dezbatere vie şi liberă şi nu de câteva persoane în spatele unor uşi închise. (...) Eu, personal, voi face tot ce îmi stă în putinţă să îi acord această şansă, iar prin această scrisoare fac un apel la voi, toţi foştii şi viitorii mei colegi, să vă alăturaţi acestui demers de salvare şi reconstrucţie a PNL”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat de jurnalişti despre scrisoarea adresată de Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a replicat: „Nu are nicio calitate să vorbească despre un Congres şi nu mă interesează ce spune el”.

Cum răspunde PNL

„Domnul Dragnea, domnul Tăriceanu şi alţi domni, domnul Ponta parcă aprecia nevoia de reîntregire a USL-ului în urma unui Congres Extraordinar după alegeri. Acestor domni le amintesc că este o chestiune care nu are legătură cu PNL-ul. Dânşilor, indiferent ce dorinţe mai mult sau mai puţin bizare au, eu le spun ce este în PNL. Partidul Naţional Liberal are o campanie civilizată cu teme europene de dus, avem un obiectiv propus, pe care sunt absolut convinsă că îl vom atinge şi nu doar că îl vom atinge, că vom depăşi, obiectivul de 20%. PNL are preocuparea de a-şi respecta un angajament perpetuu pe care îl are faţă de electorat şi anume de a trata serios fiecare campanie electorală. Că unii se dau cu bărcuţa, că unii propun congres la alţii în bătătură, că unii îşi fac partid mâine, dar pe urmă nu-şi mai fac, astea sunt discuţii care mi se pare extrem de neserioase”, a declarat Alina Gorghiu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL Cristina Pocora a precizat că „se vede clar că PSD-ul a rupt legătura cu realitatea şi trăieşte într-o lume în care îşi doreşte reconstruirea acestui stat, în care partidul este în tot şi în toate. Şi parcă se vede mai limpede acest lucru mai ales astăzi, 8 mai, ziua în care PCR-ul se înfiinţa (8 mai 1921). Mesajul nostru pentru PSD, este să renunţe cu la minciunina de tip PCR şi la păcălirea oamenilor cu realizări inexistente de tip PCR”.