Decebal Traian Remeş, condamnat în dosarul Caltaboşul, va fi eliberat

Decebal Traian Remeş fost ministru la Ministerul Finanţelor (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.02.2014

Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, urmează să fie eliberat marţi, după ce făcut un an de închisoare din cei trei la care fusese condiţionat în dosarul Caltaboşul, fiind acuzat de fapte de corupţie. Tribunalul Maramureş i-a admis definitiv cererea de eliberare condiţionată, scrie Realitatea.

Procurorii DNA au decis, în iunie 2008, trimiterea în judecată a foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan.

Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, fostul ministru Ioan Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a doua licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", precizau procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, tot prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, tot în scopul câştigării licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

Gheorghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor. TVR a difuzat la 10 octombrie 2007 filmări de la o întâlnire a ministrului Agriculturii Decebal Traian Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor