Decesul democraţiei - 1990 - minerii lui Iliescu trimit România în evul mediu [interviu Viorel Ene]

Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Materialul video pe pagina originală Epoch Times România.

Preşedintele Noua Republică Mihail Neamţu a declarat sâmbătă că, deşi au trecut la 24 de ani de când pe străzile din Capitală erau inundate de minerii preşedintelui de atunci Ion Iliescu, care primiseră sarcina de a asigura „ordinea publică”, lucrurile nu s-au schimbat în bine.

„Am uitat prea repede: acum 24 de ani, la 14 iunie 1990, minerii lui Ion Iliescu intrau în Bucureşti şi trimiteau România în epoca bâtei. Intelectualii şi studenţii erau vânaţi pe stradă. Presa de opoziţie îşi înceta apariţia. Ce s-a schimbat? Iliescu nu a răspuns în faţa Justiţiei. Elevii săi conduc România. Presa este controlată de securiştii care, în 1990, îi dirijau pe mineri. Intelectualii, după cum scria Andrei Pleşu, "sînt buni doar ca să ne vărsăm năduful pe ei". Nu pare că s-au schimbat prea multe...”, a precizat Mihail Neamţu.

În noaptea de 12 spre 13 iunie, grevişti ai foamei, manifestanţi anti-comunişti, etc., care se aflau de 52 de zile în faţa Teatrului Naţional, în corturi, au fost luaţi pe sus de forţele de ordine care acţionau în timpul nopţii pentru a sparge ce mai rămăsese din mitingurile maraton ale Pieţei Universităţii.

Au urmat diversiunile din ziua de 13 iunie, cu agenţi provocatori care se încăierau cu poliţia lângă Arhitectură, autobuze incendiate, maşini ale Poliţiei incendiate, şi ciocniri violente la Televiziune, acuzată de manipulare grosolană a realităţii în favoarea puterii nou instalate. Seara, la televiziunea publică preşedintele contestat de către demonstranţi, Ion Iliescu, făcea apel în cadrul unui comunicat de presă cerând apariţia unor „forţe conştiente şi responsabile” care să asigure ordinea publică: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”. Ion Iliescu vorbea de "bande de legionari, elemente fasciste" care ar fi pus in pericol fragila democraţie.

Pe 14 iunie dimineaţa, minerii ajung la Bucureşti. Încep numeroase incidente violente, oameni luaţi la întâmplare de pe stradă sunt percheziţionaţi, unii dintre ei luaţi la bătaie fără motiv, fie că sunt tineri, intelectuali, sau femei. Filmările din acea perioadă arată bestialitatea cu care grupurile de mineri venite să apere nou instalata putere, băteau oamenii de pe stradă.

La finalul mineriadei, Ion Iliescu le-a transmis minerilor: „Vă mulţumesc încă o dată, tuturor, pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică aţi simţit momentul dificil şi cu o dăruire exemplară v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne