Deschiderea unui magazin online

Deschiderea unui magazin online
Deschiderea unui magazin online (Facebook)

Un magazin online ar putea fi văzut ca un site în care un antreprenor are posibilitatea de a-şi prezenta oferta şi de a o comercializa către publicul larg.

Site-ul trebuie pus foarte bine la punct, structurat pe categorii şi subcategorii pentru a facilita accesul clienţilor. De asemenea, informaţii complete trebuie oferite pentru fiecare produs în parte, împreună cu specificaţii şi bineînţeles, cu preţul. Trebuie definite şi modalităţile de plată şi de distribuire, precum şi perioada necesară pentru livrarea produselor şi costul acestora.

Deschiderea unui magazin online. Condiţii legislative

Pentru a funcţiona în legalitate, orice magazin online trebuie să îndeplinească cel puţin următoarele reguli:

1. Să fie operat de o persoană juridică: firmă (S.R.L., S.R.L.-D, S-A etc.), persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

Numele persoanei juridice şi datele de identificare trebuie afişate obligatoriu pe site.

2. Să existe link către ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) în magazinul online.

3. Să se înregistreze ca operator de date cu caracter personal la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Înregistrarea este gratuită şi se poate face online la adresa:http://www.dataprotection.ro/notificare/index.jsp

4. Este recomandat să fie adăugat în actul constitutiv al firmei codul CAEN 4791 – Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

Ca şi legislaţie, este bine să aveţi în vedere Legea nr. 365/2002 privind comerţul electronic, cu normele ei metodologice cât şi Ordonanţa Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanţă. Pe lângă aceste acte de bază mai pot fi şi alte reglementări specifice tipului de produse pe care le veţi comercializa (de exemplu, la anumite produse electronice trebuie specificată includerea taxei de timbru verde în preţ).

Deschiderea unui magazin online. Cât costă?

Nu există un răspuns universal valabil la această întrebare.

În funcţie de planul dvs. de afaceri - de ce vreţi să obţineţi şi în cât timp - investiţia în bani poate varia de la zero la zeci de mii de euro sau chiar mai mult.

Dacă alegeţi o soluţie open source, vă faceţi singur instalarea ei, vă creaţi un design, apelaţi la un serviciu gratuit de găzduire şi vă ocupaţi personal de introducerea informaţiilor în magazine - atunci puteţi spune că nu aţi cheltuit niciun leu ca să vă deschideţi magazinul, investind doar timp şi cunoştinţe (o altă formă de bani).

O altă soluţie este de a contacta o firmă de specialitate, care contra cost vă poate oferi toate serviciile de care aveţi nevoie pentru construirea unui magazin virtual.

Costurile pentru deschiderea unui magazin depind de complexitatea platformei, serviciile oferite şi funcţiile acesteia. Sunt multe firme specializate care oferă la pachet: licenţă magazin online, instalare şi configurare, realizare, prelucrare, editare logo, design unic pentru noul magazin online şi asistenţă şi suport tehnic 12 luni. Magazinul poate fi funcţional în câteva zile.

Oricum, sunt 6 costuri importante pe care trebuie să le cunoaşteţi, costuri iniţiale, la deschiderea magazinului, şi costuri lunare.

1. Costul tranzacţiei

Vânzările online se realizează prin plata cu cardul, ramburs (plata la livrare), sau ridicare personală a comenzii (când este cazul). Aveţi nevoie de o soluţie de magazine online care să va permită să acceptaţi plata cu cardul bancar. Costurile iniţiale de instalare variază între 0-200 euro, în funcţie de procesatorul ales, iar costurile de tranzacţie sunt între 1,7-2,5%, în funcţie de volumul tranzacţionat. Pentru plata cu ramburs, costurile iniţiale sunt 0, iar comisionul este între 1 -2,3%, în funcţie de volum şi contractual negociat. Costurile sunt lunare/pe tranzacţii.

2. Costurile cu găzduirea şi securitatea

Un magazin online necesită un pachet de găzduire diferit, în funcţie de trafic, soluţia aleasă şi numărul de produse. Preţurile variază între 3-200 euro/lună.

Serviciile de găzduire trebuie să va ofere siguranţa că sunteţi online indiferent de trafic, iar datele dvs. şi ale clienţilor sunt protejate. Costurile sunt lunare.

3. Costurile cu crearea magazinului

Magazinul trebuie să fie uşor de utilizat – atât pentru clienţii dvs., cât şi pentru administrator, personalul de la customer service, producători şi designeri. Magazinele simple, pe structură template, pot costa în jur de 300 euro, iar costurile cresc în funcţie de performanţă, calitate şi suport.

4. Costul de marketing

Estimarea numărului de vizitatori unici pentru magazinul dvs., este un target de analizat pentru marketing. Trebuie să determinaţi un cost mediu pentru fiecare vizitator unic (CPV), bazat pe costul site-urilor similare. Cel mai simplu mod de a afla costul CPV este să verificaţi competiţia care rulează companii Adwords pe nişa dvs, şi să verificaţi prin google Adwords, costurile estimate pentru cuvintele sau frazele targetate. Vizitatorii nu ajung în magazinul dvs. online, dacă nu investiţi în promovare online şi chiar offline. Costurile de marketing se estimează în funcţie de tipul de campanii pentru care optaţi, campanii Adwords, campanii SEO sau (şi) SMM, platforme de afiliere, etc. Recomandat este un mix din fiecare. Începeţi prin campanii Adwords şi o campanie de afiliere, şi continuaţi prin campanii SEO şi SMM, astfel încât, când magazinul dvs primeşte un număr mare de trafic organic (din motoarele de căutare), să puteţi oprii campaniile Adwords. Costurile sunt lunare.

5. Costul de customer service

Fiecare afacere are nevoie de un department de customer service (servicii oferite clienţilor, telefonic, prin email sau chat). Costuri sunt lunare.

6. Costuri de administrare

Sunt costurile care apar în orice tip de afacere, indiferent dacă este online sau offline. Sunt costurile cu inventarul, contabilitatea, chirii şi utilităţi, cât şi salariile şi taxele angajaţilor. Acestea diferă de la o afacere la alta. Costurile sunt lunare.

Deschiderea unui magazin online. Care sunt avantajele unui magazin online

Puteţi să oferiţi cele mai mici preţuri deoarece cheltuieli cu chiriile, salariaţii, depozitare, etc. sunt foarte mici sau nu există. Consumatorii caută preţuri cât mai mici pentru produsele pe care vor să le cumpere, iar magazinele online sunt cele care pot oferi aceste preţuri.

Pe lângă aceste avantaje, mai sunt şi altele:

- Este deschis non stop, deci puteţi vinde 24 din 24;

- Puteţi testa foarte uşor care produse se vând şi care nu, şi astfel vă puteţi alcătui gama de articole foarte eficient. Nu este necesar să aveţi stocurile pline. Când aveţi o cerere destul de mare pentru un anumit produs, îl puteţi comanda de la furnizor şi apoi să îl livraţi clienţilor respectivi;

- Este o afacere simplă şi comodă. Doar cu o conexiune la Internet, puteţi controla activităţile firmei dvs. de oriunde v-aţi afla;

- Posibilităţile de a intra pe orice piaţă din lume. Clienţi din orice ţări pot accesa oferta dvs. şi pot şi cumpara, de asemenea;

- Este uşor de administrat. Aşa cum am arătat mai sus, există deja programe special create pentru acest gen de business;

- Puteţi face bani şi din publicitate, ulterior, după ce aţi ajuns la un trafic ridicat. Dacă asiguraţi un flux constant de vizitatori şi deci un trafic mare, puteţi genera un profit extra din publicitate, prin plasarea de reclame pe site.

În ultima vreme au apărut din ce în ce mai multe magazine virtuale, fapt care confirmă într-un fel existenţa cererii în creştere pentru acest tip de cumpărături. Cele mai multe vând produse electrocasnice, electronice şi IT&C, haine, echipament sportiv, cărţi, flori, jucării etc.

Este o afacere care, după câte se remarcă, cel puţin teortic, poate merge şi poate aduce câştiguri substanţiale. Evident, sunt şi multe variabile în ecuaţie, care pot influenţa business-ul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie