Dimineaţa alegerilor. Incidente la vot

Urne sigilate, preşedinţi de secţii de votare recalcitranţi la adresa observatorilor, vot nesecretizat sunt doar o parte din problemele sesizate la alegeri.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

În mai multe secţii de votare din ţară s-au înregistrat, duminică dimineaţa, tentative de a limita activitatea observatorilor, informează Expert Forum, ONG implicat în monitorizarea alegerilor locale.

La secţia 17 (Liceul Brâncoveanu) din Bucureşti, de exemplu, observatorul EFOR a sesizat că urnele de vot erau deja sigilate dimineaţa, preşedintele secţiei de votare confirmând că acestea au fost sigilate cu o seară înainte (contrar legii). De asemenea, acesta a încercat să nu permită accesul observatorului în secţie decât după ora 7. A fost sesizat Biroul Electoral de Circumscripţie Sector 1.

De asemenea, mai mulţi preşedinţi de secţii de votare s-au dovedit recalcitranţi la adresa observatorilor, în mai multe secţii din Bucureşti şi din Ilfov. La secţia 218 din Ghermăneşti (Ilfov), preşedintele biroului electoral de circumscripţie a făcut presiune asupra observatorului, fără temei legal. De asemenea, la aceeaşi secţie sunt sesizaţi foarte mulţi votanţi, care au creat agitaţie. Trei candidaţi ALDE şi unul de la PSD staţionează în faţa secţiei de votare şi îndrumă alegătorii. Probleme legate de un număr mare de cetăţeni prezenţi în secţie au fost semnalate şi la secţia 172 din Letca Veche (Giurgiu), arată ExFor.

Şi în Giurgiu s-au semnalat probleme. Astfel, la secţia 171 din Letca Nouă (Giurgiu), s-a sesizat că alegătorii introduceau buletinul deschis în urnă, iar un membru al biroului electoral era poziţionat lângă urnă.

Mai mult, au fost sesizate probleme legate de funcţionarea sistemului informatic la secţia 310 din comuna Horia (Neamţ), 437 (Bucureşti) şi 1170 din Bucureşti.

La secţia de votare din Gârcov (Olt), unul dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare este nepotul unui candidat, fapt interzis de lege. A fost sesizat biroul electoral de circumscripţie.

EFOR are observatori azi în secţiile de votare din judeţele Cluj, Ilfov, Argeş, Botoşani, Braşov, Constanţa, Caraş Severin, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Bihor, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vâlcea, precum şi în Municipiul Bucureşti.

EFOR şi Funky Citizens vor continua să ofere asistenţă electorală şi îndeamnă cetăţenii care au neclarităţi sau probleme să ne contracteze de la ora 6.00 la 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne