Dodon a realizat un vlog la sediul ambasadei Moldovei în Rusia. Ministerul de Externe: Misiunile diplomatice nu pot fi folosite în scopuri politice

Igor Dodon a vorbit din incinta ambasadei R. Moldova la Moscova pentru a provoca şi complica relaţia Preşedinţiei cu Kremlinul, afirmă Dionis Cenuşă.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE)
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
08.04.2021

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) informează că sediile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice; reacţia vine în contextul faptului că liderul PSRM, Igor Dodon, s-a filmat în emisiunea lui săptămânală video la sediul ambasadei R. Moldova din Moscova.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, spaţiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziţia politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii şi nici persoanelor terţe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor.

Mai mult, interviurile sau alte modalităţi de comunicare publică cu mass media naţională, sau din statul de reşedinţă şi în scop de promovare a imaginii R. Moldova pot fi realizate cu autorizarea şefului misiunii şi în coordonare cu Biroul de presă al Ministerului.

„În spiritul protejării şi promovării intereselor naţionale ale R. Moldova, personalul diplomatic se abţine de la exprimarea şi promovarea opţiunilor politice personale”, se mai menţionează în declaraţia MAEIE.

Igor Dodon, citat de presa de la Chişinău, a declarat că atât timp cât are paşaport diplomatic poate să se adreseze la orice ambasadă, iar aceasta este obligată să îl ajute, la nevoie.

Atunci când ambasadorul Golavatiuc i-a oferit lui Igor Dodon posibilitatea de a vorbi din incinta misiunii, acesta a încălcat articolul 2 al Legii privind statutul misiunilor diplomatice, notează politologul Dionis Cenuşă, precizând că acţiunile lui Dodon pot fi calificate drept provocare pentru a complica relaţia cu Moscova.

În opinia expertului, mesajele lui Igor Dodon transmise din ambasadă au atacat-o pe Maia Sandu, subminându-i autoritatea în raport cu Moscova. Astfel, Dodon a ştirbit din rolul ambasadei de a construi relaţii de prietenie cu Rusia şi a defavorizat procesul de reanimare a dialogului dintre Preşedinţie şi Kremlin.

„Provocarea cu Ambasada de la Moscova (împreună cu discuţiile despre Sputnik V) ne spune despre un lucru: socialiştii se pregătesc de alegeri anticipate şi cartea rusă va fi în joc”, a conchis analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor