Dosarul Microsoft. NIRO, Pinalti, Cocoş şi Gabriel Sandu vor rămâne după gratii

Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, afaceristul Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis "NIRO", şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti", toţi urmăriţi penal în megadosarul de corupţie Microsoft, vor rămâne după gratii, a decis marţi Curtea Supremă. Decizia nu este însă definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Cei patru inculpaţi se află în arest preventiv încă din 29 octombrie. Procurorii DNA au dezvăluit în referatul de arestare preventivă un adevărat grup infracţional ce a fost constituit pentru a influenţa semnarea contractului pentru achiziţia de către Guvern a licenţelor Microsoft.

Astfel, potrivit procurorilor anticorupţie, omul de afaceri Dorin Cocoş a pretins în cadrul procedurii de achiziţie a licenţelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu.

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, este acuzat de luare de mită şi spălare de bani. Banii primiţi cu titlul de mită - 1.800.000 de euro, erau pentru a trece cu vederea deficienţele din contract şi pentru a aproba plăţi aferente unui act adiţional, mai informează sursa citată. Pe lângă cei aproape 2.000.000 de euro, Sandu ar mai fi primit alţi 2.700.000 de euro în 2009, pentru a se asigura că acest contract va fi încheiat în continuare cu toate actele adiţionale. Banii erau viraţi unui off shore deschis în 2009 în Elveţia. Din referatul procurorilor reiese că fostul ministru a fost interceptat în mai multe rânduri.

"Pinalti" este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Influentul primar al municipiului Piatra Neamţ şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi a unor persoane din Guvern şi din 2 ministere.

Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, Cocoş ar fi cel care a stabilit cum urma sa se împartă mita:

"Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan (primarul oraşului Piatra Neamţ) circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. - fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore", a declarat un martor DNA.

Nicolae Dumitru, patronul firmelor NIRO, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.