Dragnea face următoarea mutare: Grindeanu, exclus din PSD. Moţiunea de cenzură, aprobată

A doua zi după ce amintea că are 21 de ani de carieră politică în PSD, premierul Sorin Grindeanu s-a trezit exclus din partid de Comitetului Executiv. Mai mult, conducerea PSD a decis că va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Pe fundalul noii crize politice în care a fost aruncată România, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în unanimitate, să-l excludă pe premierul Sorin Grindeanu din partid şi să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

"Foarte mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost apobată în unanimitate. În acelaşi timp, PSD a luat decizia, după ce ne-am consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată. Nu ne-am dorit această situaţie. Şi eu şi majoriatea colegilor am sperat că, după decizia de ieri a CExN la care din păcate nu a mai vrut să participe, va înţelege că astea sunt regulile democratice şi că trebuie să îşi prezinte demisia.

Nu a făcut asta, PSD a luat această decizie, o regret, dar aici am ajuns. Daca ar fi dorit să nu intervină această criză politică, să nu se lungească această criză poltitică generată de refuzul său de a părăsi Palatul Victoria, poate am fi ajuns la o soluţie agreabilă", a declarat Dragnea.

Preşedintele PSD l-a acuzat pe Grindeanu de lipsa unei coordonării eficiente a ministerelor, principala atribuţie a unui prim ministru, care ar fi avut ca efect neimplementarea a peste 200 de măsuri din programul de guvernare. Mai mult, Dragnea susţine că mai mulţi miniştri ar fi vrut să plece din Guvern în urma proastei colaborării pe care o aveau cu premierul însă el i-a oprit.

"Din păcate, în ultimele 2-3 luni de zile majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângâdu-se că nu reuşesc să aibă o comunicare corectă, normală cu primul ministru, plângându-se de faptul că sunt blocaje adminstrative pe care ar trebui să le rezolve primul ministru. Am avut mai multe discuţii cu Sorin Grindeanu în această perioadă şi m-a asigurat că se vor regla aceste lucruri, se pare că nu s-a întâmplat asta. Trebuie să recunosc faptul că tot mai mulţi miniştri intenţionau să plece din Guvern din această cauză. Sigur, le-am cerut să nu facă lucrul ăsta pentru că am sperat până în ultima clipă că Guvernul va funcţiona.

Cea mai importantă grijă a noastră a fost, este şi va rămâne aplicarea programului de guvernare dincolo de orice discuţie. Mulţi miniştri intenţioanu să demisioneze pentru că spuneau că nu vor să fie arătaţi cu degetul că nu îşi pun în practică partea lor din programul de guvernare pentru că nu era vina lor (ci a lui Grindeanu)", a afirmat Dragnea, adăugând că intenţionează să îi păstreze în viitorul Guvern pe majoritatea miniştrilor.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu are nicio emoţie privind moţiunea de cenzură şi l-a acuzat pe Grindeanu că se agaţă de scaunul de premier încearcând să rămână acolo fară sprijinul coaliţiei majoritare.

În timp ce Dragnea se chinuie să îl dea jos din funcţia pe premier, Grindeanu "avertizează" că PSD ar putea pierde guvernarea şi cere consultarea membrilor formaţiunii.

"De peste 20 de ani sunt în PSD. Şi vă asigur de respectul meu pentru tot ce aţi făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăţ în niciun fel de funcţia de Prim-ministru, pe care o ocup şi datorită susţinerii pe care mi-aţi acordat-o. Vreau să mă asigur că preşedintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia.

Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic preşedintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situaţie! Vă propun o largă consultare în partid, cu toţi cei care muncesc şi cred în mod real în PSD!

Vreau să cântăriţi bine ce decideţi astăzi. Avem o datorie faţă de România. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competenţă şi responsabilitate", a scris premierul Grindeanu, pe pagina sa de Facebook, în contexul şedinţei CExN al PSD de astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne