După criticile lui Băsescu, agenţia de rating Standard & Poor's a scos România din categoria "junk"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat sâmbăta trecută, la Arad, faptul că agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's menţine România în categoria „junk”, adică nerecomandată pentru investiţii, deşi românii au trebuit să treacă printr-o perioadă dificilă de austeritate. La scurt timp, Standard & Poor's a decis vineri schimbarea calificativul la „BBB-”, respectiv categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

„România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun”, reiese dintr-un comunicat al agenţiei de rating Standard & Poor's.

Astfel că, ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al ţării noastre a fost revizuit pozitiv de la "BB ", cea mai ridicată treaptă din „junk”, la „BBB-”, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor. De asemenea, calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la „B” la „A-3”.

Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, a susţinut Standard & Poor's.

Înaintea acestei reevaluări, Traian Băsescu preciza: „Există o casă de acordare a ratingurilor, ea se numeşte Standard & Poor's, care încă menţine România la evaluarea de „junk”, adică ţară nerecomandată pentru investiţii. Sunt trei agenţii de rating recunoscute în lume: Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Două din ele - Moody's şi Fitch - au dat României investment grade-ul de mult. Moody's nici măcar pe timpul crizei nu l-a retras. Dar există acest Standard & Poor's, care şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% pe anul trecut, îşi permite să menţină România la calificativul „junk”, nerecomandat pentru investiţii”.

Şeful statului s-a declarat atunci revoltat de evaluarea agenţiei de rating, având în vedere sacrificiile de reechilibrare macroeconomică suportate de români.

„Românii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomică, cu reduceri de salarii, cu creşteri de TVA, iar o agenţie de rating nu-şi poate permite să se joace cu calificativul unei ţări care şi-a făcut treaba. Noi n-am fost din categoria ţărilor care şi-au prelungit criza până în zilele noastre. Din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele dintre ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program. România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea, acest Standard & Poor's mi se pare extrem de incorect faţă de România, nedându-i calificativul de ţară sigură pentru investiţii”, a adăugat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie