Exerciţiu masiv: Rusia testează mai multe rachete balistice şi de croazieră

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi NATO, Moscova a testat un număr de rachete balistice şi de croazieră, folosind submarine nucleare şi bombardiere pentru a lovi ţinte terestre în diverse locaţii, inclusiv în Kazahstan.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia. (Wikipedia.org)

Rusia a desfăşurat joi câteva teste de rachete balistice, de pe sol, din aer şi de pe mare, ca parte a programului său nuclear strategic, a declarat Ministerul rus al Apărării.

O rachetă balistică intercontinentală Topol a fost lansată de la poligonul de testări Pleseţk din nord-vestul Rusiei, a precizat Ministerul într-o declaraţie.

Trei rachete balistice au fost lansate de pe două submarine dotate cu rachete nucleare (SSBN), două dintre ele din Marea Ohotsk, la nord de Japonia, şi una din Marea Barents, în Oceanul Arctic.

Armata rusă „a desfăşurat un exerciţiu militar de pregătire a forţelor nucleare strategice”, a mai precizat declaraţia Ministerului rus al Apărării.

Bombardiere strategice Tu-160, Tu-95MC şi Tu-22M3 au decolat de la mai multe baze aeriene ruseşti şi au lansat rachete de croazieră asupra unor ţinte terestre din Kamceatka, estul Rusiei, în Republica Komi, în nord, şi în teritoriul militar rusesc din Kazahstan.

„Toate obiectivele exerciţiului au fost îndeplinite cu succes”, conform declaraţiei.

Luna trecută, Rusia şi Belarus au desfăşurat un exerciţiu comun masiv pe flancul estic al NATO, pe fondul temerilor Poloniei şi statelor baltice cu privire la intenţiile Moscovei.

Miercuri, statele NATO au criticat Moscova în legătură cu „discrepanţa” existentă între numărul real al soldaţilor implicaţi în exerciţiul Zapad 2017 şi numărul anunţat oficial.

„Există o discrepanţă între ceea ce a declarat Rusia înainte de exerciţiu… şi numărul real [al soldaţilor implicaţi] şi scara şi obiectivul exerciţiului”, a declarat reporterilor Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe