Expert IDIS Viitorul: Corupţia sistemică împiedică businessmenii moldoveni să dezvolte o afacere durabilă

Mediul de afaceri din Moldova se simte vulnerabil în faţa autorităţilor statului, fiindcă din cauza corupţiei nu se poate apăra. Pretendenţii la funcţia de şef al statului urmează să promoveze şi o agendă economică pentru dezvoltarea ţării.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Economistul de la IDIS Viitorul, consultant la Agenda Naţională de Business (ANB), Ion Butmalai susţine că alegerile prezidenţiale sunt un prilej bun de a ridica întrebările nesoluţionate ale Agendei şi consideră că autorităţile publice centrale, precum Guvernul, Parlamentul şi Preşedintele trebuie să aibă o agendă economică în baza căreia mediul de afaceri din Moldova să se simtă cu mult mai bine, să se dezvolte şi să contribuie la dezvoltarea ţării.

În opinia expertului Ion Butmalai, ANB se confruntă cu multe întrebări care au rămas în mare parte încă nesoluţionate dar cele mai prioritare ar fi administrarea fiscală şi administrarea vamală. Autorităţile publice centrale au de lucru foarte mult şi la compartimentul dreptului de proprietate unde regulile nu sunt clare pentru toţi şi nu este transparenţă în luarea deciziilor.

Totuşi, businessul din Moldova în prezent se confruntă cu patru probleme foarte mari: “deciziile politice sau mediul politic intervine foarte des în mediul de afaceri şi schimbă regulile de joc în timpul jocului şi un om de afaceri nu-şi poate planifica foarte bine activitatea, nemaivorbind de un termen mediu de 5-10 ani. În Republica Moldova oamenii de afaceri lucrează cu planuri pe un an, ceea ce nu este bine, pentru că astfel ei nu-şi pot dezvolta o afacere durabilă”, a menţionat Ion Butmalai, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Politicile publice nu sunt focusate pe dezvoltarea mediului de afaceri, pe dezvoltarea unui comerţ durabil, a unor exporturi mai energice. De aceea foarte multe întreprinderi nu mai sunt active sau, dacă sunt, lucrează cu volume foarte mici. Iar un trend recent descoperit este că foarte mulţi dintre oamenii care doreau să lucreze „pe curat”, să plătească impozite, să contribuie la dezvoltarea bugetului naţional, acum nu o mai fac şi pleacă în zona gri a economiei.

Potrivit economistului, migraţia masivă a populaţiei şi a clienţilor este la fel o problemă gravă fiindcă oamenii de afaceri nu mai au cui să vândă producţia lor sau nu mai au cui să presteze serviciile pe care le prestau înainte.

“A patra problemă este corupţia masivă, aş spune mai corect corupţia sistemică, din cauza căreia mediul de afaceri suportă cheltuieli în plus pe care trebuie cumva să şi le recupereze, de aceea vedem uneori nişte preţuri exagerate la produsele de pe rafturile magazinelor şi asta e o problemă foarte mare, care afectează în primul rând consumatorul, şi nu mediul de afaceri. Dar totodată mediul de afaceri se simte vulnerabil în faţa autorităţilor statului, fiindcă nu se poate apăra din cauza corupţiei”, a adăugat expertul.

În contextul dezbaterilor organizate de către IDIS Viitorul pe teme economice cu candidaţii la funcţia de şef al statului, care ajungând în funcţia de preşedinte vor avea atribuţii limitate, Ion Butmalai a declarat că preşedintele reprezintă garantul suveranităţii şi independenţii Moldovei, care este totodată persoana responsabilă de securitatea naţională, iar fără o economie puternică, fără o ţară în care corupţia nu există, în care cetăţenii nu sunt apăraţi şi nu li se respectă drepturile lor constituţionale, nu se poate vorbi despre o ţară care este independentă în totalitate şi sigură.

“De aceea, am considerat că preşedintele, prin pârghiile pe care le are fiind garantul securităţii naţionale, îşi poate face o agendă economică care să o promoveze la Parlament şi la Guvern. Totodată, el are dreptul de iniţiativă legislativă, ceea ce este foarte important, pentru că el poate fi prezent la orice şedinţă în aceste instituţii, deci poate promova priorităţile mediului de afaceri, poate deveni porta-voce a businessului şi poate contribui la dezvoltarea economică a ţări, chiar dacă are aceste atribuţii limitate”, a concluzionat, Ion Butmalai.

Menţionăm că Agenda Naţională de Business din Moldova (ANB) reprezintă o platformă comună a 32 de asociaţii de business şi Camere de Comerţ, creată în noiembrie 2007, reunită în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri.

Activitatea ANB este asistată de experţi locali din cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul”, cu suportul experţilor internaţionali ai Centrului Internaţional pentru Antreprenoriat Privat. Scopul ANB este identificarea problemelor şi priorităţilor comune ale mediului de afaceri, reprezentat de membrii reţelei ANB, în domeniile fiscal şi vamal şi propunerea de soluţii pentru depăşirea constrângerilor identificate.