Fost secretar de stat, oripilat de dosarul Murfatlar: „Nu putem scăpa de un rău făcând alte rele!”

Politica penală a statului nostru a luat-o razna, susţine Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, declarându-e oripilat de ceea ce vede în cazul Murfatlar.
Gabriel Biriş
Gabriel Biriş (Epoch Times România)

Lupta împotriva corupţiei, la fel ca şi lupta împotriva evaziunii, poate fi extrem de uşor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale, susţine fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, criticând cazul Murfatlar.

Deciziile în acest dosar au creat prea multe victime colaterale, din moment ce Mariana Vizoli - cea care i-a luat locul lui Biriş la Ministerul Finanţelor - Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea, sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar "pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute", susţine Biriş, într-o postare pe Facebook.

„Am atras atenţia cu privire la asta atât fostei cât şi actualei conduceri a ANAF. Am făcut-o în calitate de cetăţean, de profesionist al taxelor iar ulterior în calitate de secretar de stat şi mi-am atras oprobiul unora dintre şefii acestei instituţii. O fac şi acum: atrag atenţia cui trebuie să facă ceva că politica penală a statului nostru a luat-o razna! Ce văd acum în dosarul Murfatlar mă oripilează!

Oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute, fără ca nici măcar procurorul să se mai străduiască să susţină că ar fi obţinut un avantaj pentru sine. O lege neroadă îi permite să facă asta. Iar atunci când singura unealtă e ciocanul, vezi cuie peste tot...”, scrie Biriş pe Facebook.

„Ştim cu toţii cât de mult rău a făcut şi încă mai face corupţia în ţara noastră. Nu putem scăpa însă de un rău făcând alte rele. Aşa cum am mai spus şi cum cred cu tărie, victimele colaterale nu au ce căuta într-un stat de drept.

Lupta împotriva corupţiei tocmai a primit o mare lovitură... Şi nu din exterior, din interior. Excesele dezechilibrează iar acum exact asta se întâmplă.

ps. Ca o ironie a sorţii, procurorul a decapitat exponenţii principali ai celor două şcoli de gândire din Finanţe. Mariana Vizoli este adeptul moderaţiei, a legii clare care să nu poată da naştere la abuz. Ea înţelege că poziţia contribuabilului este mult mai slabă şi că trebuie protejat şi a fost principalul meu aliat în "îndulcirea" lui 088 şi în promovarea şi formularea soluţiei de eliminare a "intenţiei şi capacitaţii" (inclusă în proiectul care a generat demisia mea). Daniel Diaconescu dimpotrivă, este adeptul acţiunilor în forţă, a legii care să permită cât mai multe inspectorilor în "lupta" împotriva evaziunii, fără a da prea multă atenţie drepturilor contribuabililor. El a fost principalul adversar (nu duşman!) în modificarea lui 088 şi a altor măsuri considerate de mine a fi generatoare de abuzuri. Amândouă "şcolile" sunt însă necesare şi utile, acum au fost decapitate. Ce punem în loc? Sau asta e treaba altcuiva?

ps2. Prevăd că nimeni din Finanţe nu îşi va mai asuma să rezolve ceva. Cererile contribuabililor vor trena sau vor fi respinse şi trimise în instanţe. Cei mai buni vor pleca pur şi simplu, salarii cel puţin duble pot fi obţinute în consultanţă. Vom începe să constatăm că blocajele cresc şi devin cvasi-generalizate. Ce s-a întâmplat azi este ucigător mai ales pentru afacerile oneste, dar şi pentru buget. Devenim interesaţi de subiect?

ps3. Nu am mai spus asta niciodată pentru că am crezut că este posibil ca cei acuzaţi să fi avut câştiguri personale din anumite decizii. Aici însă acest lucru este atât de evident (că nu au luat/primit nimic doar şi-au făcut treaba aşa cum au ştiut ei mai bine!) că procurorul nici măcar nu s-a mai obosit să susţină asta. Aş minţi şi m-aş minţi dacă aş considera că asta e normalitatea...

ps4. Folosind aceeaşi logică cu cea folosită de procurori în acest caz, va trebui ca, de acum încolo, în toate procesele penale în legătură accidente auto să îi vedem acuzaţi şi pe poliţiştii care i-au examinat şi au dat carnetul de conducere cu ani de zile în urmă.

ps5. Bucuria cu care unii comentează evenimente ca acesta îmi aduce aminte de evul mediu, când execuţiile publice erau oferite ca spectacole spre deliciul plebei... Aşa au putut să existe enormităţi precum inchiziţia sau vânătoarea de vrăjitoare. Acum locul pieţei publice a fost luat de TV/internet. Pare că nu ne-am schimbat prea mult...", adaugă fostul secretar de stat.

Reamintim că mai mulţi înalt funcţionari din cadrul Ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu în dosarul intitulat generic "Murfatlar", dosar în care prejudiciul adus statului român este de ordinul sutelor de milioane de lei, reiese dintr-un comunicat remis, vineri, de procurorii anticorupţie.

Alături de cei cinci funcţionari publici mai sunt cercetaţi şi doi administratori de la Murfatlar, respectiv Cornel şi Viorel Potârniche acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

"În perioada 2010-2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:

- autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi;
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;

Cu referire la participarea penală a funcţionarilor publici anterior menţionaţi, facem precizarea că aceştia au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceştia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale (şedinţele din datele de 12.03.2010 şi 30.01.2012).

Prin aceste demersuri, funcţionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având şi o contribuţie la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activităţile celor două societăţi."