General american: SUA şi România vor spori numărul de exerciţii militare comune

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Statele Unite ale Americii şi România vor întări alianţa militară şi vor spori numărul exerciţiilor militare efectuate împreună începând din luna ianuarie, a declarat generalul maior Walter Piatt, comandantul adjunct al armatei americane din Europa.

”Ne vom spori exerciţiile din România” începând din luna ianuarie, a declarat Piatt. ”Avem exerciţii de amploare programate cu forţele române, în România, şi vom avea şi cu alţi aliaţi”, a declarat acesta.

România şi Statele Unite au convenit formal să-şi întărească relaţiile militare în cadrul summit-ului desfăşurat în Ţara Galilor pe fondul agresiunii ruse din Ucraina. Prezent la summit, preşedintele Traian Băsescu a negociat dezvoltarea unei baze militare a NATO pe teritoriul român şi creşterea prezenţei militare americane în România.

Generalul american a mai anunţat că soldaţii celor două ţări aliate vor începe să se antreneze din nou împreună până în primăvară. Acesta a mai amintit că SUA se antrenează cu armata română de mult timp: "Cred că sunt foarte puternici şi foarte capabili. Vom continua să ne antrenăm cu ei şi să fim parteneri cu forţele române", a afirmat generalul american.

Pe 23 octombrie, forţele navale române şi cele americane vor demara exerciţiile militare Black Sea Rezolve care au ca scop sporirea cooperării, creşterea încrederii între aliaţi şi asigurarea securităţi în regiune.

Pe 10 octombrie, armata americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu, care va găzdui un element al scutului anti-rachetă Aegis, marcând instaurarea celei de-a doua baze militare americane de pe teritoriul României alături de baza militară aeriană de la Kogălniceanu.