Ghiţă, Ameninţătorul: denunţat din nou la DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă este acuzat din nou de şantaj, conform unui document obţinut în exclusivitate de Realitatea TV. Fostul director general al Autorităţii de Management din cadrul POSDRU îl acuză pe parlamentar că ar fi făcut presiuni pentru ca firmele pe care le-a deţinut să câştige contracte pe fonduri europene.
Flori Mladin
15.05.2014

alte articole

Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Flori Mladin
15.05.2014

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă este acuzat din nou de şantaj, conform unui document obţinut în exclusivitate de Realitatea TV. Fostul director general al Autorităţii de Management din cadrul POSDRU îl acuză pe parlamentar că ar fi făcut presiuni pentru ca firmele pe care le-a deţinut să câştige contracte pe fonduri europene. Potrivit denunţului depus la DNA, Sebastian Ghiţă ar fi făcut şi trafic de influenţă astfel încât contractele să fie semnate, iar plăţile din cadrul acestora să fie făcute preferenţial.

Potrivit denunţului depus la DNA, Sebastian Ghiţă ar fi făcut şi trafic de influenţă, astfel încât contractele să fie semnate, iar plăţile din cadrul acestora să fie făcute preferenţial. Totodată, acesta este acuzat că a exercitat presiuni concretizate în trafic de influenţă şi şantaj privind contractele firmelor XOR IT System, Teamnet şi Asesoft care derulau proiecte cu finanţare europeană.

Fostul director a dezvăluit că Ghiţă se folosea de faptul că este prieten cu premierul Ponta pentru a o şantaja, ameninţând-o că nu va fi menţinută în funcţie dacă îi blochează afacerile.

 width=După ce a fost mutat la o altă instituţie cu fonduri UE, denunţătorul a primit un telefon de la Sebastian Ghiţă pentru a solicita plata unor contracte pentru anumite spitale prin care s-au derulat contractele Teamnet. După verificările efectuate au rezultat atât suspiciuni de fraudă cât şi încălcarea legislaţiei în vigoare, verificările achiziţiilor respective fiind efectuate de experţi în achiziţii IT.

A doua zi denunţătorul a primit telefon de ameninţare din partea lui Sebastian Ghiţă care aflase de demersurile sale. Ca urmare în 2012 fostul director s-a confruntat cu faptul că nu i-a fost prelungită detaşarea chiar la solicitarea premierului Ponta. După ce a fost numită la Ministerul Fondurilor Europene pe o poziţie mai puţin vizibilă, în septembrie 2013 a fost din nou ameninţată şi şantajată de Sebastian Ghiţă că se va ocupa personal de aceasta, fapt pe care denunţătorul l-a adus la cunoştinţa secretarului de stat, Gabriel Onaca şi în prezenţa ministrului Teodorovici.

Pe 15.10.2013, după ICCJ nu s-a pronunţat în favoarea firmei Asesoft şi a fost emis procesul verbal de penalităţi, denunţătorul a fost chemat la ministru care i-a comunicat solicitarea premierului şi celor din PSD de a pleca din sistem. Totodată, i s-a sugerat să plece definitiv din sistem, pentru că altfel i s-ar cere să plece şi de la oricare altă instituţie.

Denunţătorul a menţionat că traficul de influenţă şi şantaj pe care-l practică deputatul PSD Sebastian Ghiţă a atins cote alarmante şi ca urmare solicită tragerea la răspundere penală a făptuitorului. Întrucât, în urma infracţiunii sesizate a suferit un prejudiciu moral şi material prin obligarea de a părăsi funcţia, se constituie parte civilă, urmând ca pe parcursul urmăririi penale să precizeze cuantumul despăgubirilor.

Robert Negoiţă depune plângere penală împotriva lui Sebastian Ghiţă

Aceasta nu este singura problemă cu justiţia a deputatului PSD. Primarul sectorului 3 şi vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a depus marţi o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe numele colegului său, deputatul Sebastian Ghiţă, despre care susţine că l-a ameninţat cu moartea la telefon.

"Aici am o plângere penală împotriva numitului Sebastian Ghiţă, deputat, care acum o săptămână m-a sunat şi m-a ameninţat la telefon într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat inclusiv cu moartea, adică o chestiune, în opinia mea, foarte gravă şi, din această perspectivă, cred că este de datoria mea să dăm un semnal în această ţară că cu astfel de securisme şi cu astfel de comportament mergem mai departe. Este mare păcat că un deputat în România, după 25 de ani de la Revoluţie, ameninţă cu moartea un primar de sector", a declarat revoltat Robert Negoiţă.

Întrebat de jurnalişti cum anume l-a ameninţat Sebastian Ghiţă cu moartea, edilul a replicat: "Mi-a spus: 'Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las'. Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus".

Ghiţă este judecat de 12 ani pentru fals şi complicitate la înşelăciune

Problemele cu justiţia ale deputatului PSD sunt şi mai vechi şi nu par să-l afecteze. Acesta mai este judecat de 12 ani şi 5 luni într-un dosar în care este acuzat de fals şi complicitate la înşelăciune. Acum dosarul este judecat de un complet al Curţii de Apel Bucureşti din care face parte o judecătoare care în 2004 a judecat acelaşi dosar şi a dispus achitarea deputatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor