Gorghiu: "PNL vrea eliminarea votului secret din Parlament"

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, în contextul scandalului stârnit de refuzul senatorilor de a-i ridica imunitatea lui Gabriel Oprea, că formaţiunea sa politică are un proiect legislativ care vizează eliminarea votului secret în Parlament, relatează Agerpres.

Referindu-se la votul dat în plenul Senatului pe tema începerii urmăririi penale faţă de fostul ministru de Interne, Alina Gorghiu a declarat că ar trebui eliminat votul secret în Parlament pentru ca cetăţenii să ştie exact cum au votat trimişii lor în Legislativ.

"E foarte greu de calificat. Totuşi, sunt peste 70 de voturi în Senat împotriva solicitării de urmărire penală. Fac abstracţie de cazul domnului Oprea. Există, de la început, aceste diferenţe între cetăţeanul de rând, care vrea să aibă aceleaşi drepturi ca parlamentarul. Eliminarea votului secret vine din nevoia de transparenţă. În momentul în care eşti votat ca parlamentar, populaţia se aşteaptă să ştie ce votezi, cum votezi şi ce iniţiativă parlamentară ai. Vă spun că mitul acesta e unul care trebuie demontat, acela că în Constituţie sau de la momentul elaborării Constituţiei s-a impus această procedură a votului secret. Fals. Am căutat să văd cum s-au purtat discuţiile la momentul elaborării Constituţiei. În 1991, când s-a organizat Adunarea Constituantă, cei din comisia de redactare a Constituţiei spuneau un singur lucru: votul secret alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea electoratului faţă de reprezentanţi în Parlament", a declarat Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai precizat că PNL are un proiect legislativ privind eliminarea votului secret în Parlament, însă PSD blochează iniţiativa de doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne