Grindeanu, între Dragnea şi Iohannis. Premierul promite să nu crească deficitul bugetar

Garant al realizării promisiunilor electorale făcute de Liviu Dragnea, considerate populiste de Opoziţie, premierul Sorin Grindeanu s-a văzut miercuri nevoit să se angajeze în faţa preşedintelui Klaus Iohannis că se va încadra în ţinta de deficit bugetar de sub 3%.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis le-a cerut, miercuri, premierului Sorin Grindeanu şi ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, să se încadreze în ţinta de deficit de 3% în aplicarea măsurilor cuprinse în programul de guvernare al PSD-ALDE. Mai mult, Guvernul va trebui să respecte şi angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

"Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanţelor şi Consilierul Prezidenţial pe probleme economice. A fost o discuţie aplicată, o discuţie în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.

Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea, şi asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, şi aşa mai departe.

Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate”, a anunţat seful statului după întâlnirea cu Grindeanu şi Viorel Ştefan.

Întrebat de presă dacă a primit asigurări că Guvernul se va încadra în deficitul de de 3%, în contextul în care preşedintele Consiliului Fiscal avertiza că măsurile aplicate de PSD, cele promise, ar duce la un deficit bugetar de 4%, Iohannis a răspuns: "Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu."

Cât despre soluţie, Iohannis a declarat că aceasta este o chestiune care îi revine Guvernului.

Întrebat dacă Executivul ar trebui să blocheze anumite măsuri pe care vrea să le ia în perioada următoare, şeful statului a replicat că este problema Guvernului şi a Parlamentului să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în această cerinţă.

Reamintim că, încă de la învestirea Guvernului Grindeanu, Iohannis s-a arătat sceptic - ba chiar ironic - cu privire la sustenabilitatea programului economic al PSD, program de altfel catalogat de opoziţie drept populist şi falimentar pentru ţară, căci Dragnea a promis tăieri de taxe corelate cu creşteri de salarii, pensii plus tot felul de facilitaţi. Iohannis şi-a exprimat "speranţa" că membrii Guvernului îi vor explica modul în care vor fi realizate unele măsuri.

"Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Eu îmi doresc să faceţi aceste chestiuni", a declarat preşedintele după ce miniştrii au depus jurământul la Cotroceni.