Hackerii nord-coreeni vizează criptomonedele. Kim Jong-un obţine o avere de pe urma atacurilor

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Hackerii nord-coreeni au luat în vizor criptomonedele în încercarea de a contrabalansa sancţiunile aplicate regimului comunist din cauza programului de rachete balistice şi arme nucleare.

Lee Dong-geun, director al Agenţiei guvernamentale pentru Internet şi securitate din Coreea de Sud, a declarat, fiind citat de publicaţia Expres: “Se ştie că Phenianul a atacat bursele de monede digitale. Nu ştim cât a furat până acum Coreea de Nord, dar ştim că poliţia a confirmat încercările de hacking ale regimului” comunist nord-coreean.

Potrivit afirmaţiilor poliţiei sud-coreene, hackeri nord-coreeni au atacat în lunile iulie şi august cel puţin patru burse diferite care tranzacţionează bitcoin şi alte monede digitale.

În acelaşi timp, unii experţi avertizează că atacurile vor continua probabil pe măsură ce preţul bitcoin-ului ajunge la cote foarte ridicate.

Guvernul sud-coreean a convocat o întâlnire de urgenţă pe tema criptomonedelor, urmând ca vineri să fie anunţate noi măsuri în privinţa tranzacţiilor cu monedele digitale.

La începutul acestui an, valoarea bitcoin-ului se afla sub pragul de 1.000 de dolari dar a crescut cu peste 1.500%, depăşind săptămâna trecută pentru prima dată pragul de 17.000 de dolari.

Moneda digitală a fost concepută să funcţioneze în afara controlului guvernelor sau băncilor, lucru convenabil Coreei de Nord, care este sancţionată grav.

Experţii recunosc faptul că nu este evident câţi bitcoini şi alte criptomonede a strâns Coreea de Nord din cauza faptului că aceste monede digitale se vând sub anonimat.

Bitcoinii sunt deţinuţi deseori în conturi ale burselor online şi, potrivit analiştilor, hackerii pot cu uşurinţă să transforme bitcoin în criptomonede mai obscure şi apoi să le retragă sub formă de valute tradiţionale precum dolarii.

Ashley Shen, cercetătoare independentă în sectorul securităţii care a monitorizat trei grupuri de hackeri – Lazarus, Bluenoroff şi Andariel – cronsideră că acestea au legătură cu Coreea de Nord.

Ea a afirmat: “Când urmărim hackeri care au legătură cu diverse state, [am observat că] de regulă ei desfăşoară atacuri cibernetice care vizează date şi informaţii confidenţiale.

“Totuşi, recent, am descoperit faptul că unele grupuri ATP (Ameninţare Avansată Persistentă) încearcă să hăckuiască instituţii financiare precum bănci şi burse pentru bitcoin pentru a obţine profituri financiare.

“Moneda digitală ar putea fi obţinută mai uşor decât moneda fizică”.

Coreea de Nord a negat în repetate rânduri că a fost implicată în atacuri cibernetice internaţionale, dar nu a ascuns faptul că este interesată de bitcoin.

Luna trecută, elita Universităţii din Phenian a promovat prelegerea unui expert în bitcoin, ca parte a cursului său privind criptomonedele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie