ICCJ a decis: Baronul PSD Adrian Duicu rămâne în arest pentru 30 de zile

(MICHAEL KAPPELER / AFP / Getty Images)

Magistraţii Curţii Supreme au decis joi menţinerea arestării preventive pentru 30 de zile în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi preşedintelui PSD Orşova Constantin Popescu, care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Curtea de Apel Bucureşti hotărâse vineri arestarea preventivă a celor trei, la propunerea procurorilor DNA.

Procurorii anticorupţie susţin că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Duicu ar fi solicitat ca şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Ştefan Ponea, să fie menţinut în funcţie şi apoi avansat, acesta promiţându-i în schimb că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit procurorilor DNA, şeful IPJ i-a promis lui Duicu că, prin relaţiile sale, „îi va rezolva” dosarul cu ANI, un dosar de conflict de interese foarte important pentru şeful CJ, pentru că o soluţie nefavorabilă ar fi dus la pierderea poziţiei ocupate şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surorii sale, Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI.

În schimb, şeful IPJ a cerut ca Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său mai multe terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţie şi să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA, sau la Parchetul General.

În timpul în care şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul lui Duicu, acesta din urmă acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise. Din referatul procurorilor reiese că Duicu susţinea că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Ulterior, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. Chemat de Victor Ponta, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit şi cu Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ştefan Ponea Constantin în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Petre Tobă s-a arătat de acord.

Astfel, Duicu, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitului Ponea Constantin Ştefan, arată procurorii DNA. Apoi, Duicu l-a sunat pe Ponea, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci”.

După începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ştefan Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui Ştefan Ponea de la comanda IPJ Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.