În 2013, contribuţiile pentru poliţa de asigurare medicală se vor majora cu 0,5 la sută

(photos.com)
Tatiana Chiriac
23.03.2012

Din anul 2013, angajatorii şi angajaţii vor achita lunar pentru poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală cu 0,5 la sută mai mult decât în anul curent, a anunţat astăzi Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, la o şedinţă de la Spitalul Republican.

Potrivit ministrului, lunar, atât angajatorilor, cât şi angajaţilor, li se vor reţine 4 la sută din salarii pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Usatîi a specificat că, în anul curent, au fost incluse în poliţă circa 450 de investigaţii medicale noi, informează moldpres.

Totodată, potrivit unui studiu al Ministerului Sănătăţii, realizat în anul trecut, 23 la sută dintre pacienţi au fost determinaţi de către medici să plătească pentru servicii medicale, iar 47 la sută au dat bani de bună voie.

Prezent la şedinţă, premierul Vlad Filat a opinat că, deşi raportul de activitate al ministerului pentru 2011 este unul bun şi complex, el conţine mai mult nişte date statistice cunoscute de toţi, dar nu şi propuneri de îmbunătăţire a situaţiei din domeniu. "Nu avem nicio reglementare în ceea ce priveşte berea. Anual, în republică se consumă circa 300 milioane de sticle de bere, fără accize, fără nimic", a menţionat Filat.

Totodată, premierul a specificat că, anual, pentru sistemul de sănătate se alocă 5,2 la sută din Produsul Intern Brut. "În curând, vom atinge şi 6 la sută, aşa cum e în statele europene. Suntem dispuşi să virăm mijloacele financiare necesare în acest sens", a subliniat şeful Cabinetului de Miniştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor