Ioana Băsescu despre cazul Nana: Concluzia comisiei este tendenţioasă şi insuficient documentată

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Ioana Băsescu a precizat, miercuri, în punctul de vedere transmis faţă de decizia Comisiei parlamentare de anchetă Călăraşi, că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul din Nana nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat, relatează Mediafax.

Ioana Băsescu menţionează că "normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sancţionează cu nulitatea operaţiunile efectuate de aceştia în perioada de inactivitate, ci doar le aplică un regim fiscal special".

În punctul de vedere transmis, Ioana Băsescu se referă la "ideea unei nulităţi a contractului de vânzare cumpărare având ca obiect o suprafaţă de teren pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi" pe care a cumpărat-o, idee expusă ca urmare a unei conferinţe de presă a comisiei parlamentare.

"Alegaţia inserată (...) este, în mod evident, tendenţioasă şi fără un suport documentativ adecvat, deşi, o persoană îndeplinind o demnitate electivă nu îşi poate justifica iresponsabilitatea afirmaţiilor cu necunoaşterea legilor în vigoare. Susţinerile unor membri ai comisiei, inclusiv ale - până de curând cititoarei de prompter - Gabriela Vrânceanu-Firea şi ale doctorului în drept Victor Viorel Ponta dovedesc incompetenţă, neputând fi încadrate decât în categoria de propagandă total antagonică unei cunoaşteri temeinice a legislaţiei în domeniu, lucru de altfel regretabil pentru membri ai Parlamentului şi ai Guvernului României", explică Ioana Băsescu în punctul de vedere transmis.

În acest context, aceasta menţionează că în Codul de Procedură Fiscală al României, cu modificările şi completările corespunzătoare, "se conferă, chiar şi neiniţiaţilor, o definiţie facilă, clară, neechivocă a calităţii de contribuabil inactiv", în primul alineat al articolulului 781: "(1) Contribuabilii persoane juridice sau orice entităţi fără personalitate juridică se declară inactivi şi acestora le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) şi 12 din Codul fiscal dacă se află în una dintre următoarele situaţii: [...]".

"Astfel, orice persoană sau entitate cu minime cunoştinţe de limba română şi cu un nivel mediu al capacităţilor intelectuale poate înţelege, lecturând textele de lege la care articolul anterior citat face referire (art. 11 alin. (11) şi 12 din Codul fiscal) la faptul că legea permite expres societăţilor declarate inactive să desfăşoare activităţi economice; Codul Fiscal reglementează, pentru acest tip de contribuabil, în această ipoteză specială, un tratament fiscal aparte, după cum urmează: 'Art. 11. Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1)(11) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor şi taxelor prevăzute de prezenta lege, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate. [...]", se mai subliniază în comunicat.

Ioana Băsescu mai precizează că "în încercarea de a fi pe înţelesul tuturor celor care, fără aptitudini reale de lectură a textelor legale, îşi manifestă, totuşi, pseudoveleităţi şi aspiraţii evidente către poziţii active în comisii de anchetă, precizează că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat imobilul teren ce a făcut obiectul controlului parlamentar al Comisiei 'Nana' nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat - chestiune neinspirat amintită de diletanţi în ştiinţa dreptului - ci include operaţiunea comercială amintită în ipoteza specială permisă de lege şi anticipată de legiuitor, enunţată în alineatul 12 al art. 11 din Codul Fiscal".

Aceasta menţionează că singura referire la noţiunea de 'factură' existentă în legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 este cea cuprinsă în art. 74 şi nu are nicio legătură cu afirmaţiile vehiculate în media, în mod incompetent şi mincinos de unii membri ai comisiei, ci se referă la modalitatea de completare a facturilor fiscale, fără a face precizări referitoare la activitatea sau inactivitatea societăţii.

Comisia parlamentară Călăraşi susţine că, deoarece societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne