Iohannis, la şedinţa CSM. Preşedintele cere sesizarea CCR pe tema "ordonanţelor-elefant"

Şeful statului va participa, în această dimineaţă, la şedinţa CSM, şedinţă ce are loc la scurtă vreme după ce Guvernul a adoptat, pe şest, fără a aştepta avizul Consiliului, aşa cum prevede legea, cele două "ordonanţe-elefant."
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: "Eu plec mulţumit de aici, fiindcă am putut să constat în primul rând o solidaritate în interiorul CSM, cu preşedintele CSM, şi din discuţiile cu membrii CSM am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România e independentă iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, a modificării codurilor penale prin OUG, noaptea. Conflictul de interese e evident.", a declarat preşedintele la finele şedinţei CSM.

Întrebat de presă care este soluţia, Iohannis a răspuns: "Este important în primul rând să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR după care CCR are libertatea să decidă şi are libertatea inclusiv să anuleze acest act normativ.

(...) Nu se poate procedă aşa (cum a procedat Guvernul n.r) România este un stat de drept, dacă Guvernul nu înţelege acest lucru se pot face paşii prevăzuţi de Constituţie.", a adăguat Iohannis.

UPDATE: Preşedintele a propus Consiliului Superior al Magistraturii să ia în considerare sesizarea Curţii Constituţionale pe tema adoptării celor două ordonanţe.

”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic, asta nu se poate. E o ofensă adusă justiţiei şi dumneavoastră răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav”, a declarat preşedintele, citat de News.ro, adăugând că ”trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci şi instituţional”.

UPDATE: Preşedintele a ajuns la sediul CSM, unde a declarat că este "inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bătaie de joc" ca o ordonanţă de urgenţă privind justiţia să fie adoptată de Guvern peste noapte.

"Este inadmisibil, inacceptabil, o bătaie de joc. Nu se poate ca guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o OUG într-un domeniu atât de sensibil. Această chestiune nu este pur şi simplu torelabilă şi, pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune am venit azi la CSM", a declarat şeful statului, citat de Realitatea.net.

***

Preşedintele Iohannis va lua parte, miercuri dimineaţa, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţă în cadrul căreia este foarte posibil să se discute adoptarea pe furiş de către Guvernul Grindenau a ordonanţei graţierii şi ordonanţei care modifică, de o manieră ce dă o lovitură grea luptei anti-corupţie, Codul Penal.

Cele două ordonanţe au fost adoptate marţi fără să fie trecute pe ordinea de zi a şedinţei şi, la câteva ore după, au şi fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că încep să producă efecte, efecte în favoarea corupţilor cu dosare pe rol sau în curs de instrumentare la instituţiile anti-corupţie.

Amintim că la scurtă vreme după adoptarea ordonanţelor, în timp ce mii de oameni se revărsau pe străzi, atât în Capitală cât şi în alte oraşe ale ţării, pentru a protesta, atât şeful statului cât şi CSM au luat poziţie criticând demersul Guvernului.

"Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei", le-a transmis românilor preşedintele Iohannis, în timp ce CSM l-a acuzat pe Iordache de rea-credinţă şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de adoptarea proiectelor fără a mai aştepta avizul instituţiei, aşa cum prevedea legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne