Iordache o ţine pe-a lui: Ordonanţa era necesară. Un nou proiect de modificare a Codului Penal, lansat luni

O ordonanţă de urgenţă care să pună de acord legislaţia penală cu deciziile CCR era necesară, continuă să susţină ministrul Justiţiei, chiar şi după ce sute de mii de români l-au contrazis, seară de seară, în stradă.
Florin Iordache(Ministrul Justitiei),
Florin Iordache(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, pe fundalul protestelor ce au cuprins România, că luni va fi pus în dezbatere publică un proiect de lege privind modificarea Codurilor penale pentru ca anumite articole să fie puse în acord cu deciziile CCR, relatează Mediafax. Totodată, deşi sute de mii de români au ieşit în stradă pentru abrogarea OUG 13, ministrul a declarat că ordonanţa era necesară şi s-a declarat convins că moţiunea de cenzură nu va trece.

"Prioritatea pentru ziua de azi e pregătirea şi susţinerea bugetului în Parlament, cât şi faptul că dorim să prezentăm în dezbatere publică o lege, aşa cum am anunţat ieri în şedinţa de guvern. Pentru zilele următoare, e vorba de ziua de miercuri, vom pregăti şi vom susţine, pentru a nu fi vorba de moţiunea de cenzură. Voi avea, după ce va fi dezbătută şi, cred eu, respinsă moţiunea de cenzură, o discuţie cu premierul Grindeanu. În urma discuţiei voi anunţa decizia. Mi-am asumat legea aşa cum am prezentat-o şi cum va fi şi azi supusă în dezbatere publică, dorea să respecte prevederile constituţionale.

În spaţiul public, prin faptul că această lege nu există azi, sunt multe prevederi neconstituţionale. Deci eu am afirmat tot timpul şi îmi asum că era necesară o ordonanţă care să pună în concordanţă deciziile de neconstituţionalitate ale CCR. Urgenţa se justifică şi acum. Sunt foarte multe articole neconstituţionale. Şi sistemul judiciar e prejudiciat prin faptul că în instanţe sunt foarte multe prevederi neconstituţionale. (..) În acelaşi timp, o să vedeţi, CCR a stabilit acum 2 săptămâni că mai sunt încă patru prevederi. Deci în legea pe care o voi propune azi, vor fi şi cele patru prevederi neconstituţionale. Datorită faptului că ordonanţa a fost abrogată, am revenit la prevederile iniţiale, care multe sunt neconstituţionale, aşa cum a precizat CCR", a declarat luni dimineaţa Florin Iordache.

Reamintim că începând de marţi, când Guvernul a adoptat pe furiş, noaptea, ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal şi a celui de Procedură Penală în favoarea corupţilor, sute de mii de oameni au ieşit în stradă revoltaţi, cerând abrogarea ordonanţei. Abrogarea (una cu fitile, se pare) a fost făcută ieri însă românii au continuat să iasă în stradă, nemaiavând încredere în Guvern. Ieri, protestele au atins un record absolut, circa 600.000 de români manifestând în stradă.

Mai menţionăm că duminică seara, premierul Grindeanu a declarat că săptămâna viitoare va cere demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, ca urmare a modului deficitar de a comunica pe tema OUG pe Justiţie, premierul precizând că i-a ''lăsat'' câteva zile necesare pentru a trece bugetul de Parlament.