Laura Ştefan: Sunt surprinsă de confuzia care pare încă să domnească la Guvern. Sper să apară vreo soluţie "miraculoasă"

Guvernul Grindeanu a stricat peste noapte conceptele care stăteau la baza justiţiei penale în anumite părţi cheie, iar acum soluţia trebuie să fie una gândită şi una care să ne asigure că revenim la o situaţie cel puţin la fel de bună ca cea anterioară, a atras atenţia experta anticorupţie Laura Ştefan.
Laura Stefan
Laura Stefan (Epoch Times România)

Este treaba PSD şi a partenerului lor de guvernare ALDE să găsească o rezolvare la problema generată de controversata ordonanţă de urgenţă care a modificat Codurile penale în favoarea infractorilor şi a scos sute de mii de români în stradă, este de părere experta anticorupţie Laura Ştefan, care atrage atenţia că, deşi lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere juridic, soluţii există.

Mesajul premierului a fost extrem de confuz. Prorogarea nu rezolvă nimic. Prorogarea înseamnă că prelungeşte termenul de intrare în vigoare al unor prevederi din OUG. Practic este o nouă invitaţie pentru stradă să protesteze până la lămurirea totală şi definitivă a acestei probleme pe care PSD a creat-o de fapt. Este de cele mai multe ori mai greu să repari ceva decât să strici şi sunt surprinsă de confuzia care încă pare să domnească la Guvern cu privire la ceea ce au de făcut", a precizat, pentru Digi24, Laura Ştefan, venită şi ea la protest în Piaţa Victoriei.

Experta anticorupţie s-a declarat în aceeaşi măsură îngrijorată de faptul că Guvernul intenţionează să ia o decizie duminică şi nimeni nu a văzut niciun text al noului act normativ menit să rezolve problema OUG 13.

"Nu ştim cum arată acest act şi tare mă tem că va genera noi probleme în aplicarea practică. Cred că soluţia ar fi să scrie actul normativ, să-l publice în consultare publică. Sigur că trebuie luată o decizie rapidă înainte de intrarea în vigoare a acelor prevederi problematice din Codul Penal însă cred că este singura cale de reconstruire parţiala măcar a încrederii în acest Guvern, încredere care s-a pierdut complet. Tocmai de aceea după cum vedeţi nimeni din piaţă nu crede, nu are încredere în mesajul pe care l-a dat premierul Grindeanu", a afirmat Laura Ştefan.

Care este soluţia

"Este treaba PSD şi a partenerului lor ALDE să rezolvă problema pe care au generat-o. Nu cred că e treaba noastră să le dăm soluţii. Personal cred că soluţia la această problemă ar fi o abrogarea a articolului I care priveşte prevederile din Codul Penal, însă problema subzistă cu privire la celelalte articole din OUG şi trebuie făcută o analiză foarte atentă cu privire la care dintre articolele celelalte trebuie să rămână, care trebuie să dispară, are trebuie rescris, care trebuie să revină la forma actuală din Codul de Procedură Penală şi care trebuie să rămână în forma OUG în cazul în care OUG a preluat formulări sugerate de Curtea Constituţională.

Cum vă spuneam, a repara e mult mai greu decât a strica. Guvernul a stricat peste noapte conceptele care stăteau la baza justiţiei penale în anumite părţi cheie şi acum cred că soluţia trebuie să fie una gândită şi una care să ne asigure că revenim la o situaţie cel puţin la fel de bună ca cea anterioară.

Trebuie să privească cu foarte mare atenţie pentru că există două categorii de norme – norme care au intrat an vigoare şi norme care nu au intrat ian vigoare, iarăşi alte două categorii – norme de procedură şi norme de drept penal. Normele de procedură deja funcţionează. Au intrat în vigoare şi se aplică de îndată. Lucrurile nu sunt deloc simple. Soluţii există. Sper ca de data asta vor folosi mecanismele legale şi că vor lucra cu oameni care se pricep la redactarea actelor normative. Sper că nu mai apare vreo soluţie miraculoasă care vedem ce a generat, care să fie adoptată aşa fără niciun fel de discuţie publică."