Iranul înfiinţează Armata Şiită de Eliberare, susţin rapoartele

Liderul Corpului Gărzilor Revoluţionare a declarat că luptătorii incluşi în noua Armată Şiită de Eliberare vor fi atraşi din sânul populaţiilor locale unde Iranul este implicat în conflicte.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.08.2016

Conform Al Jazeera, Iranul a creat ceea ce numeşte Armata Şiită de Eliberare, ale cărei unităţi vor fi desfăşurate în ţările arabe, conform rapoartelor.

În prezent, Iranul este implicat în mai multe conflicte unde musulmanii şiiţi şi suniţi sunt prinşi într-o luptă pentru putere, în special Siria şi Yemen.

Mohammad Ali Al Falaki, care conduce Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice, a declarat într-un interviu publicat vineri de ziarul Al Mashriq că Iranul luptă pe trei fronturi: Irak, Siria şi Yemen.

Iranul „a creat Armata Şiită de Eliberare în Siria sub conducerea lui Qassem Soleimani”, a precizat Falaki.

Soleimani este şeful Forţei de elită Quads din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare.

Nu este clar cât de mare va fi Armata Şiită de Eliberare.

„Forţele care aparţin acestei armate nu sunt doar iraniene. În orice loc în care există o luptă, organizăm şi formăm armata din oameni ce locuiesc în acele zone”, a susţinut Falaki.

Cu privire la Siria, el a adăugat: „Nu este înţelept ca forţele noastre iraniene să fie aruncate direct în războiul din Siria. Prin urmare, rolul nostru ar trebui să fie limitat la instruirea, aprovizionarea şi pregătirea sirienilor să lupte în zonele lor”.

În luna ianuarie, Al Jazeera a raportat că Iranul recrutează zeci de mii de luptători şiiţi afgani pentru a consolida implicarea Teheranului în războiul sirian. Luptătorilor afgani li s-au oferit salarii pentru a lupta de partea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor