Israel: Starea de sănătate a lui Ariel Sharon s-a deteriorat

Ariel Sharon, fostul prim ministru israelian, în 2005 înainte de a intra în comă.
Ariel Sharon, fostul prim ministru israelian, în 2005 înainte de a intra în comă. (Gali Tibbon-Pool / Getty Images)

Starea de sănătate a fostului premier israelian Ariel Sharon, în vârstă de 85 de ani, care se află în comă din 2006, s-a deteriorat. Conform relatărilor presei israeliene din după-amiaza zilei de miercuri, 1 ianuarie 2014, starea lui s-a înrăutăţit brusc. Vestea a fost confirmată de către Centrul Medical Tel ha-Shomer din Tel Aviv, unde acesta se află internat în prezent.

Medicii au declarat că starea lui s-a înrăutăţit în ultimele zile, adăugând că Sharon suferă în special de insuficienţă renală severă, în urma unei intervenţii chirurgicale.

Sharon a suferit un uşor accident vascular cerebral la 18 decembrie 2005, din care şi-a revenit repede. La acel moment el era ocupat cu lansarea noului partid de centru, Kadima şi era angajat în pornirea campaniei electorale în vederea alegerilor politice din ianuarie 2006. Dar la 4 ianuarie 2006 a suferit un al doilea accident vascular cerebral, mult mai devastator, în timp ce se afla la ferma sa din Negev şi a ajuns la spitalul Hadassah din Ierusalim în stare de comă, din care nu şi-a mai revenit niciodată.

În ultimii ani, Sharon a fost asistat de fii săi, Gilad şi Omri, care au decis să-l ţină în viaţă cu o îngrijire medicală continuă. Dar, în tot acest timp fostul prim-ministru nu a dat niciun semn de trezire.

Fostul general, care a fost timp de decenii un oficial de top pe scena politică regională, se află de aproape opt ani imobilizat într-o cameră de spital, în faţa unui ecran de televizor.

În efortul de a-l ajuta să iasă din comă, fii săi s-au gândit acum câţiva ani, ca Sharon să fie transferat la ferma familiei din Negev, dar proiectul s-a dovedit a fi imposibil de realizat.

În urmă cu două luni, Sharon a suferit o intervenţie chirurgicală care se pare că nu a reuşit. De atunci, complicaţiile s-au înmulţit şi medicii par acum a fi lipsiţi de putere. Pentru o lună a fost transferat la terapie intensivă şi se părea că starea lui s-a stabilizat. Dar situaţia s-a înrăutăţit miercuri.

Împreună cu Sharon, se află fiul Gilad care a confirmat pentru presă gravitatea situaţiei.

Sharon s-a aflat în prima linie în toate conflictele Israelului: în 1956, în 1967 şi în 1973, când a reuşit să blocheze în Sinai ofensiva Egiptului. În acelaşi an, el a fost unul dintre fondatorii Partidului Likud, cu care a început o ascensiune politică, blocată temporar în 1982, când, în calitate de ministru al apărării, a decis invadarea Libanului şi a fost considerat "indirect" responsabil.

Reconstruindu-şi cu răbdare puterea politică, el s-a trezit din nou în mijlocul furtunii, în septembrie 2000, când, după o "plimbare" pe Muntele Templului din Ierusalim, a început Intifada palestiniană la care a reacţionat dur, dispunând izolarea de restul lumii a preşedintelui palestinian Yasser Arafat.

Mai târziu a început să-şi schimbe atitudinea faţă de izolarea totală şi în 2005 a dus şi a câştigat cea mai importantă bătălie politică: retragerea israeliană din Fâşia Gaza şi destructurarea coloniilor instalate în această regiune. Dezintegrarea ulterioară a Partidului Likud l-a condus la crearea unui nou partid de centru, Kadima, cu care el ar fi trebuit să participe la alegerile din 2006. Accidentul vascular cerebral, de la 4 ianuarie, l-a oprit.

Ariel Sharon a fost căsătorit cu două românce, dar de fiecare dată a fost lovit de tragedia morţii soţiei. Astfel, prima soţie a fost Margolit Zimmerman din Braşov, care în anii 1950 a emigrat în Israel împreună cu familia. În urma decesului ei într-un accident de maşină, Ariel Sharon s-a căsătorit cu sora acesteia, Lily Zimmerman. Lily Sharon, fostă Zimmerman, a murit la 25 martie 2000, ca urmare a unui cancer şi este înmormântată la ferma familiei Sharon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe