Israelul suspendă cooperarea cu UNESCO din cauza rezoluţiei privind Ierusalimul de Est

Regimul israelian a suspendat cooperarea cu UNESCO la o zi după ce agenţia ONU pentru păstrarea culturii a denunţat regimul din Tel Aviv pentru abuzurile comise în Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Wikipedia.org)

UNESCO a adoptat joi un proiect de rezoluţie care a condamnat cu tărie “amplificarea agresiunii şi a măsurilor ilegale israeliene împotriva... libertăţii de credinţă şi accesului musulmanilor la locul sfânt al-Aqsa/al-Haram al-Sharif”, (cunoscut şi ca Templul Muntelui). Al-Aqsa este un complex situat în Ierusalimul de Est ocupat.

UNESCO a cerut “Israelului, puterea ocupantă, să respecte status quo-ul istoric şi să pună capăt imediat acestor măsuri”.

Organismul ONU a condamnat de asemenea “raidurile continue asupra Haram al-Sharif de către extremiştii israelieni de aripă dreaptă şi forţele israeliene în civil”.

Proiectul de rezoluţie, care a urmărit să “protejeze moştenirea culturală palestiniană şi caracterul distinctiv al Ierusalimului de Est”, a înfuriat oficialii israelieni.

“Am anunţat Comisia Naţională Israeliană pentru UNESCO să suspende toate activităţile profesionale cu organizaţia internaţională”, a declarat ministrul israelian al Educaţiei Naftali Bennett într-o scrisoare trimisă directoarei generale a UNESCO, Irina Bokova.

UNESCO nu a comentat imediat poziţia regimului israelian.

24 de ţări, inclusiv Algeria, Brazilia, China, Iran, Rusia şi Africa de Sud, au votat joi în favoarea rezoluţiei UNESCO, în timp ce SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Lituania şi Estonia s-au opus acesteia.

Un total de 26 de ţări, inclusiv Albania, Argentina, Franţa, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Spania şi Suedia s-au abţinut de la vot. Serbia şi Turkmenistanul au fost absente.

Teritoriile palestiniene ocupate au fost deja scena unor tensiuni amplificate de când forţele israeliene au impus restricţii asupra accesului credincioşilor palestinieni în Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est în august 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe