Istoricul Veaceslav Stavilă: comuniştii îi atacă pe toţi cei care nu împărtăşesc ideologia lor

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin.
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

"Comuniştii îi atacă pe toţi cei care nu împărtăşesc ideologia comunistă, care dezmint informaţiile despre anumite evenimente istorice şi se pronunţă împotriva acţiunilor Partidului Comuniştilor", consideră doctorul în ştiinţe istorice, Veaceslav Stavilă.

În cadrul unei conferinţe de presă, istoricul a menţionat că la finele săptămânii trecute, în incinta unui restaurant din capitală, a fost agresat de susţinătorii PCRM. Veaceslav Stavilă consideră că aceste acţiuni ale comuniştilor au fost determinate de cercetările sale şi datele făcute publice.

"În timpul regimului sovietic-comunist în Moldova au fost exterminaţi 235 mii de basarabeni, iar 73 de mii au fost deportaţi în Siberia. În 1941, trupele germano-naziste au omorât circa 20 mii de evrei basarabeni. Dacă comparăm aceste cifre ajungem la concluzia că în Moldova de la est de Prut, comuniştii au exterminat de 10 ori mai mulţi oamenii decât naziştii", a spus Stavilă, menţionând că "anume această concluzie a iritat Partidul Comuniştilor, inclusiv pe liderul acestuia - Vladimir Voronin, care afirmase anterior în presă că autorităţile române au exterminat 500 mii de evrei". Potrivit istoricului, "comuniştii nu doresc să accepte adevărul, care a fost demonstrat şi făcut public".

"În 2012, sursele mass-media pro-ruse şi deputata Ina Şupac au instigat societatea împotriva mea, spunând că sunt antisemit şi fascist. De asemenea, a fost creată organizaţia "Moldova fără fascism", pentru a agita şi mai mult spiritele. În 2013 Şupac a solicitat ca emisiunea mea de la postul public de televiziune "Moldova 1" să fie sistată, apoi a organizat proteste în faţa televiziunii Publika TV, unde a încercat să instige oamenii împotriva mea", a spus Stavilă.

Istoricul s-a indignat de faptul că în timpul conflictului, care a avut loc la finele săptămânii trecute, "nimeni din angajaţii restaurantului nu s-a implicat". Reieşind din aceste circumstanţe, Veaceslav Stavilă consideră că "comuniştii încearcă să facă în aşa fel ca celor care nu-i susţin, să le fie frică să meargă singuri pe stradă".

Stavilă a îndemnat conducerea PCRM "să înceteze acţiunile menite să destabilizeze situaţia din societate, care instigă la ură, precum şi să înceteze să-i atace pe cei care nu împărtăşesc ideologia partidului", menţionează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe