Kovesi, chemată din nou la audieri în Parlament. Pesediştii ameninţă că vor depune plângere în caz de refuz

Pesediştii insistă ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să se prezinte la audieri în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. În caz contrar, ameninţă că vor sesiza Ministerul Justiţiei sau chiar vor depune plângere penală împotriva sa.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitată din nou, luni, pentru audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, înfiinţată la scurt timp după ce Dan Andronic - jurnalist urmărit penal în două dosare - a lansat scenariul implicării serviciilor si agenţiei anticorupţie în prezidenţialele din anul respectiv.

"A intervenit decizia CCR care spune că, în baza principiului colaborării între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică, ce nu se află sub control parlamentar, sunt obligate să vină. De aceea cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie", a declarat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, citată de Agerpres.

Noua şefă a Comisiei, care l-a înlocuit recent pe Mihai Fifor, a precizat că se vor face propuneri către biroul comisiei pentru a fi invitate şi celelalte persoane care nu s-au prezentat la audieri.

În cazul în care şefa DNA nu va veni nici de această dată la audieri, Oana Florea susţine că există două variante pentru a merge mai departe: fie se sesizează Ministerul Justiţiei, fie se face plângere penală.

"Vom face ceea ce spune legea şi Regulamentul, decizia va fi luată de către toţi colegii, prin vot. Fie vom înainta către şeful instituţiei, aşa cum spune Constituţia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, deci va trebui să formulăm o plângere către Ministerul Justiţiei, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu (sesizarea organelor de urmărire pentru obstrucţionarea activităţii comisiei prin neprezentarea în mod repetat - n.r.)", a precizat şefa Comisiei.

La rândul său, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru al comisiei, susţine că aceasta este ultima şansă a şefei DNA de a salva onoarea instituţiei pe care o conduce.

"Nu mai e vorba despre domnia sa, este vorba despre instituţia pe care o conduce, ca atare o aşteptăm cu dragă inimă luni", a completat Pleşoianu.