Legea votului prin corespondenţă. Eugen Tomac: „USL profită de orice oportunitate de amânare”

USL profită de orice oportunitate de amânare, dar în spaţiul public se ancorează în false dezbateri, atrage atenţia preşedintele PMP Eugen Tomac.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În contextul în care discuţiile pe tema legii votului prin corespondenţă din Comisia de cod electoral au fost din nou amânate, şeful PMP Eugen Tomac atrage atenţia că a prevenit de la bun început că decizia PSD-ului de a cere Autorităţii Electorale Permanente elaborarea unui astfel de proiect legislativ este un "joc de pase instituţional", iar rezultatul va fi doar pierdere de timp.

"În prima şedinţă care a avut loc după schimbarea preşedintelui Comisiei de Cod Electoral, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a reproşat reprezentanţilor AEP că au solicitat din nou amânarea dezbaterii, fiind incapabili să elaboreze un proiect de lege draft pe "scheletul domnului Tomac". De ce iniţiativa legislativă propusă de mine este astăzi singura opţiune reală pe care o putem lua în considerare pentru a evita repetarea umilinţei românilor de peste hotare?", a întrebat Eugen Tomac.

Şeful PMP susţine că, în primul rând, proiectul de lege depus de el a fost elaborat de experţi din cadrul Ministerului de Externe şi conţine completări de la numeroase instituţii cu competenţe în domeniu, astfel încât este avizat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă, astăzi în mod insistent chestionată. Mai mult, pentru redactarea proiectului, a fost analizată legislaţia multor state europene care practică acest tip de vot.

În al doilea rând, Eugen Tomac susţine că propunerea sa este complexă, defineşte în mod clar votul prin corespondenţă şi explică în etape mecanismul de exercitare a acestui vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. "Bineînţeles, în cazul în care există loc pentru a perfecţiona cadrul legal propus, orice parlamentar are dreptul de a depune amendamente, soluţia nefiind respingerea totală a proiectului pentru a prelungi blocajul în care ne aflăm", a adăugat deputatul.

De altfel, în momentul depunerii propunerilor legislative, atât privind votul electronic, cât şi votul prin corespodenţă, şeful PMP a solicitat parlamentarilor, la nivel colectiv şi individual, să intervină pentru îmbunătăţirea propunerilor sau să devină coiniţiatori, însă nu a primit nici măcar un răspuns.

"Motivul l-am aflat ulterior, când Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni televizate, a mărturisit că dreptul la vot al românilor e strict bătălie politică: "Domnul Tomac a avut un proiect. PNL a venit la PSD şi a zis: respingem! Toată lumea a votat contra. A mai venit un proiect, tot aşa a venit." Contestabile sau nu declaraţiile premierului Victor Ponta (în general), realitatea este aceasta: PSD şi PNL au îngropat accesul românilor de peste hotare la vot.

Nu în ultimul rând, subliniez că timpul pe care îl avem pentru găsirea unei soluţii este redus, având în vedere că nu putem modifica legislaţia cu câteva luni înainte de alegeri. Acesta este motivul pentru care USL profită de orice oportunitate de amânare, dă avize negative la singurele propuneri legislative existente pe acest subiect, dar în spaţiul public se ancorează în false dezbateri", a subliniat Eugen Tomac.