Legea votului prin corespondenţă. Macovei: "E un proiect foarte prost, restrictiv. Împiedică diaspora să voteze"

Proiectul legii votului prin corespondenţă, care urmează să fie votat miercuri în Camera Deputaţilor, este foarte prost şi ajută fraudarea alegerilor, prin împiedicarea diasporei de a vota, avertizează europarlamentarul Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei a prezentat miercuri, la radio RFI, argumentele pe care îşi fundamentează afirmaţia de mai sus:

1. Românii din diaspora - sau cei aflaţi temporar în străinătate - pot vota numai la alegerile parlamentare, deci pentru Parlamentul naţional. Nu pot vota la alegerile locale, nu pot vota la alegerile europarlamentare sau cele pentru alegerea preşedintelui. E inadmisibil aşa ceva.

2. Lipseşte votul electronic cu desăvârşire.

3. Şi PSD şi UDMR au propus eliminarea posibilităţii ca cetăţenii români din străinătate să-şi poată imprima singuri buletinele de vot (...). Asta înseamnă că dacă nu-şi pot imprima singuri buletinele de vot, vor sta la mâna Ministerului Afacerilor Externe, care va trimite câte buletine de vot doreşte - multe sau puţine, am văzut că puţine - la fiecare secţie de vot. Şi pentru că nu vor fi destule buletine de vot, oamenii nu vor putea vota.

4. S-a cerut eliminarea înscrierii electronice a alegătorilor. Acest lucru va reduce numărul românilor din diasporă care vor vota. Dacă nu te poţi înscrie electronic în acel registru al alegătorilor, înseamnă că va trebui să faci deplasări, uneori de sute de kilometri, pentru a obţine sau pentru a depune documente scrise.

5. S-a scos din lege, la cererea PSD, prevederea care oferea posibilitatea pentru alegător să ceară un nou buletin de vot, în cazul în care acesta este furat sau este distrus.

6. Nu este nicio sancţiune în lege.

7. Nu este clar care este responsabilitatea Poştei Române.

"În concluzie: este un proiect foarte prost, un proiect restrictiv. Dacă românii au putut vota în 2014 pentru alegerea preşedintelui, şi în anii anteriori, practic acum vor vota tot ca atunci, nu prin corespondenţă. De ce să nu poată vota prin corespondenţă? Şi românii din România trebuia să poată vota prin corespondenţă şi electronic.

Această lege ne arată, încă o data, că aceste mari partide de 25 de ani la putere în toate variantele posibile nu doresc ca românii din străinătate să voteze. Şi asta înseamnă fraudarea alegerilor, pentru că reduce masiv numărul alegătorilor şi schimbă rezultatul prin aceasta", a subliniat Monica Macovei.