Liberalii cer în continuare alegeri anticipate

PNL va solicita la consultările cu preşedintele ţării organizarea de alegeri anticipate.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Liderii PNL vor solicita joi, la consultările organizate de Klaus Iohannis pe tema formării noului Guvern, organizarea de alegeri anticipate.

"Mandatul cu care PNL merge la consultări este acela de a solicita organizarea de alegeri anticipate şi sper ca PSD să reevalueze această poziţionare şi să aibă decenţă să se gândească de două ori înainte de a exprima un punct de vedere. Această atitudinea de a te agăţa cu disperare de putere nu are legătură cu ce se întâmplă azi.

Cerem dizolvarea acestui parlament şi organizarea de alegeri anticipate cât mai repede. Acest parlament nu mai are nicio legitimitate. Chiar dacă este o soluţie greu de pus în practică", a declarat Gorghiu, joi, la o conferinţă de presă.

Liderul PNL a mai adăugat că prin consens Parlamentul se poate dizolva foarte rapid, existând inclusiv varianta ca toţi parlamentarii să demisioneze, dacă se agrează acest lucru.

La rândul său, cel de-al doilea copreşedinte al PNL, Vasile Blaga a precizat la rândul său că alegerile parlamentare se pot organiza după noua lege a alegerilor parlamentare, care presupune votul pe liste, întrucât vechea lege a uninominalului s-a abrogat.

Întrebat dacă în acest moment Cătălin Predoiu mai este varianta de premier a liberalilor, Blaga a declarat: "Evident, da. Dar noi mergem la consultări cu varianta alegeri anticipate, care exclude o variantă de premier."

Reamintim că potrivt art. 89 din Constituţie, pentru a se putea organiza alegeri anticipate, parlamentul trebuie să fie dizolvat.

Art. 89 din Constituţie prevede că:


(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."

Reamintim că şeful statului a convocat partidele la consultări în decursul zilei de astăzi şi de mâine, discuţiile vizând formarea noului Guvern. Având în vedere amplul val de proteste ce zguduie ţara, Klaus Iohannis a informat joi că va chema la consultări şi reprezentaţi ai societăţii civile, mai exact, "un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte 'strada'.